ПРЊАВОР је протеклог викенда био у знаку фестивала “У Малој Европи” где су, уз националне кухиње, промовисани традиција, култура, језик и обичаји овдашњих националних мањина.

Промовисани су, како се чуло, и заједништво и богаство различитости карактеристично за ову крајишку општину, а специјални гости били су побратими из пољског града Болеславјеца.

Како су то нагласили начелник Прњавора Дарко Томаш и Томаш Габришјак, заменик председника среза Болеславјец, реч је о побратимству које траје 45 година.

Прочитајте још: ТРОДНЕВНА 12. МОТОРИЈАДА: "Паклени возачи" са разних страна света у Прњавору

- Изградили смо добре односе, а на младима је, којих је и највише у нашој делегацији, да их развијају још више. Сада, након што је изграђен ауто-пут, лакше и брже се стиже до Прњавора, што је још једна велика предност - рекао је Габришјак.

Конзула амбасаде Пољске у БиХ Монику Кризманић радује да је “однос људи у Прњавору према Пољацима из Болеславјеца данас исти, срдачан и пријатељски, какав је био крајем 19. века када су се из матичне земље доселили у ове крајеве”.

Док је Халина Вањак, председница Удружења реемиграната из БиХ, констатовала да је Прњавор друга кућа болеславјецким Пољацима. Додаје, да их је сваки пут све више који желе доћи да виде где су они сами или њихови преци некада живели.

- Врата наше општине увек су отворена за све добронамерне људе, а посебно за наше, још од 1974. године, најстарије побратиме. У обостраном интересу, у наредном периоду још више ћемо развијати ту сарадњу која се одвија између представника општина, а задњих година и младих људи-поручио је прњаворски начелник Томаш.

ОВАЦИЈЕ

Укултурно уметничком програмунаступила су удружења овдашњих националних мањина и гостујуће пољско друштво “Мали Болеславјец”, које је песмом о Прњавору, да су им он и Укрина, и тако где су одселили, вечно у срцу, побрало овације у дупке пуном Дому културе.

У склопу фестивала, у недељу је на Фудбалском стадиону “Синиша Пеулић” уприличена међународна утакмица између домаћег “Љубића” и пољског ФК “Оћице” Болеславјец