ОВИХ дана, породица Нинић из села Витасовци код Новог Града, обилази свој расадник старих сорти воћа, који је током последњих поплава, умало, у потпуности страдао. Наиме, ова породица је у страху да ће се поновити сценарио из 2014. године када им је расадник у потпуности уништила набујала Сана, одлучила да изведе немогуће - надмудри природу и пресели нови расадник, засађен у априлу ове године, на сигурно место.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гради се регионални пут Враца-Требевић

И тако су Нинићи извели, до тада невиђену акцију селидбе око 3.000 калемљених садница старих сорти воћа. Ову захтевну акцију данима је, уз помоћ породице и пријатеља, планирао Петар Нинић, агроном по струци. Док је вода надирала, десетак људи за десет часова, преселило је комплетан расадник. Како кажу, прорадио је инат.

- Ми смо биљке нежно извадили из земље, а вода нам је била иза леђа. Сместили смо их у привремени трап, где су биле у посебном режиму исхране и заштите петнаестак дана, све док се Сана није повукла. Значи, саднице су привремено биле пребачене на суво, смештене у тракторске приколице, гајбе и сушницу за месо, где су данима третиране специфичним ђубривима. А када се вода повукла, земља је поново обрађена и саднице су враћене на старо место - објашњава Петар појединости акције пресељења расадника.

Након акције враћања садница у расадник, Нинићи свакодневно надзиру њихов развој.


Саднице аутохтоног воћа

ДЕЛИ САВЕТЕ РАТАРИМА

ЗАХВАЉУЈУЋИ свом искуству, Петар Нинић, уз подршку породице, покренуо је и властити блог AgroManager, у оквиру којег са другим пољопривредницима дели своја искуства. Каже да је извесно да ће ова година, колико год да је била тешка, највероватније донети највећу досадашњу зараду. Верује да је "свако зло, за неко добро", па су захваљујући тој необичној акцији, многи чули за њихов расадник старих и отпорних сорти воћа у Витасовцима код Новог Града, што, како кажу и није тако лоше.