ВЕЋ осам месеци безуспешно трају преговори на релацији СНСД-СДА-ХДЗ БиХ око формирања Савета министара БиХ. Шансу да ускоче у преговоре и разбију ту климаву коалицију виде у СДС, који је најавио разговоре са другим политичким партијама у БиХ на ту тему. Математички је могуће да се из комбинације око формирања власти избаци СНСД, али би то значило да СНСД, ако би био у опозицији, има довољан број руку у Представничком дому и Дому народа Парламента БиХ да блокира сваки закон који изађе из Савета министара БиХ. Формирање нове коалиције на нивоу БиХ значило би и нови избор руководства Парламента БиХ, где су већ изабрани кадрови СНСД, СДА и ХДЗ БиХ.

Најаве СДС око укључивања у разговоре о формирању власти на нивоу БиХ упалиле су аларм у СНСД из којег поручују да је ово игра странаца, који желе да избаце СНСД из комбинације око формирања Савета министара БиХ.

С друге стране, из СДС поручују да их не интересује шта СНСД ради око формирања власти на нивоу БиХ!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милић: Од Илиндана пензије веће два одсто

Мирко Шаровић, председник СДС, каже да СНСД преговара са Изетбеговићем, и не зна зашто спочитавају СДС.

- СДС заступа своје, а не интересе СНСД. Где год можемо да их заменимо или да будемо део неке структуре, ми ћемо то урадити. Уосталом, на изборе смо ишли како бисмо остварили што већи број гласова и то имплементирали у постизборном процесу.

Он каже да СНСД осам месеци преговара о формирању власти, додуше безуспешно.

- Не знам зашто су дигли дреку! Ми разговарамо на бази њиховог неуспеха. Не могу да се договоре, нема ту хемије. Сада би требало да се ми заледимо и да ништа не радимо?! Не пада нам на памет - истакао је Шаровић.

Председник СДС је додао да га не интересује шта СНСД ради.

- СНСД води своју политику и бори се за своје интересе, што је за мене сасвим у реду. Наравно, када буду могли - нека формирају власт. Немам ништа против. Не знам зашто брину о томе шта ми радимо - пита Шаровић.


Мирко Шаровић / Сташа Кошарац  Фото Д. Поздеровић

Ни СДС, додаје, није рекао да ће формирати власт.

- Разговараћемо са другим политичким опцијама да видимо шта се може учинити и да ли ми можемо дати свој допринос. Колико ћемо добацити, то ћемо да видимо - наводи Шаровић, и додаје да га теорије завере не занимају.

Сташа Кошарац, члан Председништва СНСД, каже да постоји могућност да се власт на нивоу БиХ формира без СНСД, што је стратешки приступ дела међународне заједнице, а "извођачи радова" су председници СДС и СДА, Мирко Шаровић и Бакир Изетбеговић.

Кошарац истиче да су врло индикативне чињенице да је дошло до застоја у формирању власти на нивоу БиХ због неоснованих условљавања, чиме се спречава деблокада избора председавајућег, а потом и новог сазива Савета министара.


КОНТРОЛА ВЛАСТИ

СТАША Кошарац истиче да у формирању власти на нивоу БиХ постоји врло јасна улога дела међународне заједнице, која је потпомогнута Шаровићем и Изетбеговићем. Жеља је очигледно да се што дуже остане на власти, а што је још опасније, да миљеницима тих амбасада буде омогућено да и даље остану у контроли власти, односно институција БиХ.

- Видљиво је да Бакир Изетбеговић и ОБА БиХ имају потпуну контролу над институцијама БиХ, а да им то омогућава Шаровићева хипотекарна политике, посебно сада са позиције председника СДС - сматра Кошарац.