Источна Херцеговина не може се похвалити путном инфраструктуром која је, у ствари, у веома лошем стању, али ако је судити плановима Владе Републике Српске од наредне године тај део Републике Српске биће велико градилиште. Тако је бар обећао министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић приликом посете Требињу где се састао са градоначелником Мирком Ћурићем, са којим је разговарао управо на ту тему.

Иако је у том делу у последњих шест година рехабилитована свега неколико километара путева министар Трнинић истакао је да приче око тога да је Херцеговина заборављена нису тачне, те најавио многобројне пројекте међу којима радови на путевима Фоча - Шћепан поље, Гацко - Фоча, као о годинама најављену делимичну реконструкцију све лошијег пута Требиње - Љубиње - Столац, до границе са Федерацијом БиХ.

- У плану је идуће године да се реконструише део пута Требиње - Љубиње. Укупна вредност радова је 12,5 милиона марака. Прва фаза од 6,5 милиона требало би почети релативно брзо, а реконструкција значи да тамо где је неопходно проширење пут проширимо, на неким деловима предвиђене су треће траке, а негде ће бити замењен асфалт - истакао је Трнинић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИЈА И СРПСКА ДА ЧУВАЈУ ЋИРИЛИЦУ И ЈЕЗИК: Јањски вишебој окупио Србе и подсетио на традицију и јединство


Градоначелник Требиња Мирко Ћурић министра је упознао са пројектима који се у Требињу реализују, оним који су у плану, као и путној комуникацији врло важној за овај град као што је повезивање са Србијом.

- Разговарали смо о деоници пута Фоча - Шћепан поље преко које се повезује Требиње са Србијом, преко Вишеграда. Критична деоница од 11 километара је изградња моста која је обавеза министарства и "Путева Републике Српске". Тренутно се ради на документацији и очекујемо средства из буџета Владе Републике Српске, док је донација Владе Србије у одређеним процентима на рачунима - нагласио је Ћурић.

Министар Трнинић подвукао је и да Влада не може изаћи у сусрет захтеву Општине Невесиње да се преусмере средства издвојена за пут Берковићи - Невесиње на пут из тог града ка Мостару.

- Влади су долазили различити захтеви од те две локалне заједнице, али тај пројекат је већ везан уговорима са холандском владом и не можемо од тога одступити, нити пребацити новац на друге пројекте. Морамо реализовати сходно уговорима које смо потписали, али то не значи да нећемо уврстити пројекат изградње пута Невесиње - Мостар - објаснио је Трнинић.


КОРИДОР

Трнинић је са Ћурићем разговарао и о Јадранско-јонском коридору који треба да пролази кроз Херцеговину у дужини од 110 километара. Тај пут још се не налази у стратешким плановима Српске, али, како је објаснио министар, Влада је спремна да одговори свим обавезама када дође до првих припремних радова.