СУДБИНА МОСТА БРАТОЉУБ: Отварање кочи 3,5 милиона

С. МИШЉЕНОВИЋ

уторак, 23. 07. 2019. у 06:00

СУДБИНА МОСТА БРАТОЉУБ: Отварање кочи 3,5 милиона

Фото Глас Српске

Зависи и од одлуке Савета министара БиХ о буџету за 2019. годину. Проблем је у повећању цене изградње граничног прелаза, са 11 на 14,5 милиона КМ

Већ две године су прошле откако је завршена изградња моста на Дрини названог "Братољуб", који повезује Братунац у Републици Српској и Љубовију у Србији, али и даље није пуштен у функцију. Проблем је настао код изградње граничног прелаза између БиХ и Србије. За ову намену је потребно 14,5 милиона марака. Управа за индиректно опорезивање БиХ има део новца, али је потребно још три и по милиона марака за затварање финансијске конструкције, као и да се заврши тендер за извођача радова.

Пошто Савет министара ове године није усвојио одлуку о буџету, због чега још нема кључних три и по милиона марака за изградњу граничног прелаза код "Братољуба", мост, иако саграђен, није у функцији за грађане.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу, за "Новости", да је УИО већ урадио све неопходно: спроведена је нострификација пројектне документације у БиХ, решени су сви документи за добијање у посед земљишта где ће се градити будући прелаз и прибављене су све неопходне дозволе за градњу.

Прочитајте још - Трнинић: "Братољуба" пустити у рад што пре!

- Након тога, стекли су се услови за расписивање међународног тендера за градњу новог граничног прелаза Братунац. УИО је тај тендер расписао почетком 2019. године. Понуде су у УИО достављене у марту 2019. године. УИО је дошао до краја тендерске процедуре избора најповољнијег извођача. Међутим, у овом тренутку Управа не може донети завршну одлуку о избору најповољнијег понуђача јер немамо обезбеђена сва финансијска средства - појашњава, за "Новости", Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

У Управи за индиректно опорезивање кажу да је укупна вредност изградње новог граничног прелаза Братунац према пројектној документацији 14,5 милиона КМ.

Будући изглед граничног прелаза Фото УИО БиХ

- У овом тренутку УИО има обезбеђених седам и по милиона КМ. Додатна три и по милиона КМ била су предвиђена у буџету УИО за 2019. годину. Како буџет институција БиХ за 2019. годину још није усвојен, Управа је послала допис Министарству финансија и трезора БиХ, којим смо тражили појашњење да ли можемо стварати уговорне обавезе и донети одлуку о избору најповољнијег понуђача за изградњу граничног прелаз Братунац, с обзиром на то да је реч о вишегодишњим капиталним улагањима УИО. Након упутства ресорног министарства, УИО ће даље поступати. Поред поменутог, Савет министара БиХ треба да донесе одлуку о додатних три и по милиона КМ, чиме би финансијска конструкција за изградњу овог прелаза била затворена - појашњава Ковачевић.

Прочитајте још - Лидери Србије и РС на свечаности: "Братољуб" кроти Дрину (ФОТО)

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, каже, за "Новости", да Савет министара БиХ већ две године одуговлачи причу у вези с "Братољубом".

- Иако имамо одлуке УИО БиХ о финансирању изградње граничног прелаза, и даље се чека на Савет министара БиХ. Проблем је настао код категоризације граничног прелаза, који је отишао у прву категорију, чиме је и цена повећана са 11 на 14,5 милиона марака. Због разлике од три и по милиона марака које треба да одобри Савет министара БиХ у буџету, већ две године "Братољуб" није отворен - истиче Трнинић.

Неђо Трнинић

ИСТОРИЈСКИ ПРОЈЕКАТ

Недељко Млађеновић, начелник Братунца, изјавио је да је реч о једном од најважнијих пројекта за целу регију.

- Све мислим да се то претвара у политику, да се намерно ово не би урадило. Ово је историјски пројекат, не само за Братунац и Љубовију, већ и за ширу регију - каже Млађеновић.

Иначе, изградња "Братољуба" трајала је од 2015. до 2017. године. Коштала је око 26 милиона марака. Мост је дуг 227 метара.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Antibot

23.07.2019. 06:39

Sto se mene tice ne mora nikada da naprave tu carinu, od rata naovamo prelazio sam tri puta tu granicu, i sva tri puta su me tretirali kao da sam najpoznatiji terorista na svetu, sto sa srpske sto sa bosanosrpske strane, vala necu ici vise nikada

Zoran

23.07.2019. 07:14

Eto pitajte Sarovica, Crnadka i Mektica zašto nema GP I zašto most nije otvoren.

драгана

23.07.2019. 13:46

@Rade - Jasno je da im je tamo sve nejasno, pa samim tim i lepo,prvih 10-15 godina.Nemaju vreme ništa ni da razumeju,jer non-stop rade.Stranci su i rođenoj deci.Nije sreća u punim džepovima.Na kredit se može solidno živeti i ovde.

Mija Pećanac

23.07.2019. 09:47

Šta će nam granični prelaz, sačekajte da se Srbi ujedine i stvar je rešena bez miliona i mešetarenja poturica.

Драган

23.07.2019. 10:44

Па Миле шта чекаш, пусти мост, ти си на речима прави , а на делима слабић Србин. То један од доказа много.

Bungi

23.07.2019. 13:54

Svaki novi most i granični prelaz na Drini je problem.Da treba izgraditi neki vijadukt do Istambula već sutra bi tročlano predsjedništvo 2/3 većinom donijelo odluku o izgradnji.