Специјалци опљачкали комби који је превозио новац Уникредит банке, осуђени на 40 годинa

О. МАТАВУЉ

22. 07. 2019. у 19:57

Специјалци опљачкали комби који је превозио новац Уникредит банке, осуђени на 40 годинa

Владан Малић, Горан Параш, Александар Поповић и Олег Банда Фото О. Матавуљ

Суђење специјалцима МУП РС памтиће се као једно од најдужих суђења од реформе правосуђа 2003. године. Данашња пресуда била је трећа која им је изречена, а није правоснажна

Бивши специјалци МУП РС Владан Малић, Горан Параш и Александар Поповић, те цивил Олег Банда осуђени су у Окружном суду у Бањалуци на укупно 40 година затвора због пљачке 616.548 КМ из блиндираног комбија "Сектор секјуритија" на ауто-путу Бањалука - Градишка.

Након поновљеног суђења, Малић, Параш и Поповић оглашени су кривим за разбојништво и недозвољено поседовања оружја и осуђени су на јединствене казне од по 10 и по година затвора, док је Банда осуђен на осам и по година. Суд их је обавезао и да солидарно плате 540.000 КМ користи, што је део новца који никада није пронађен.

Прочитајте још - СУЂЕЊЕ СУСПЕНДОВАНИМ СПЕЦИЈАЛЦИМА МУП-а РС: Како је купљен „Ауди“ коришћен у пљачки

Сви су оглашени кривим да су 22. септембра 2015. године на ауто-путу Бањалука - Градишка "аудијем А6" пресрели колону возила која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пуцајући из аутоматских пушака и уз претњу "зољом", разбојници су натерали обезбеђење да отвори товарни простор блиндираног комбија и да им преда магнетни кључ сигурносних кофера из којих су украли 616.548 КМ, а том приликом рањен је радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић.

НАЈДУЖЕ СУЂЕЊЕ

Суђење специјалцима МУП РС памтиће се као једно од најдужих суђења од реформе правосуђа 2003. године. Данашња пресуда била је трећа која им је изречена, а није правоснажна. Специјалци су прво у мају 2017. осуђени на по 11 година, а Банда на девет. Пресуду је укинуо Врховни суд, и у поновљеном суђењу изречене су им исте казне као и данас. Међутим, и та пресуда је укинута, а поступак враћен новом судском већу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Isto je to

25.07.2019. 14:45

Ništa čudno. Eno, i u Hrvatskoj specijalci ucenjivali jednu porodicu. Hrvatski specijalci ucenjivali hrvatsku poorodicu, iznuđivali 250 hiljada evra. Srećom, bezuspešno. Pohapšeni su. Taka je to sorta, bez ralike na veru, rasu, naciju. Lopov je lopov.