Министарство у Влади Српске реаговало на писање хрватског портала: Одлагалиште на Трговској гори угрозило би 230.000 људи

Р. С.

понедељак, 22. 07. 2019. у 15:07

Министарство у Влади Српске реаговало на писање хрватског портала: Одлагалиште на Трговској гори угрозило би 230.000 људи

Илустрација
Фото: Танјуг

У овом министарству објашњавају да „вест која је изазвала велику пажњу јавности није донело ништа ново“, те указали на низ негативних последица које би то донело
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске реаговало је данас на писање хрватског портала „express.hr“ да је Хрватска наводно одлучила да ће на Трговској гори у општини Двор, а у непосредној близини границе са БиХ, градити одлагалиште радиоактивног и нуклеарног отпада.

У овом министарству објашњавају да „вест која је изазвала велику пажњу јавности није донело ништа ново“, те указали на низ негативних последица које би то донело.

- Нова је само најава састанка хрватског министра енергетике и заштите околиша Томислава Ћорића и словеначке министрице инфраструктуре Аленке Братушек, на којем ће се разговарати хоће ли ниско и средњорадиоактивни нуклеарни отпад из електране Кршко збрињавати у заједничком складишту , које Словенци у последњих неколико година планирају у Врбини поред Кршког, или ће се свако побринути за своју половицу - саопштено је.

Наглашава се да све информације о активностима Хрватске, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС помно прати од 2014.године и предано ради да заустави намере Хрватске да на самој граници са БиХ изгради одлагалиште нуклеарног отпада.

Имајући у виду да је Хрватска власник половине НЕ Кршко, до 2023. године она мора да преузме половину отпада из ове нуклеарке, а Стратегијом збрињавања радиактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, простор војне касарне у Черкезовцу, на локалитету Трговска гора у општини Двор, одређен је између седам потенцијалних локација.

- Имајући у виду да се ради о јако трусном подручју, које обилује подземним водама и да у непосредној близини протиче река Уна у чијем сливу се налази око девет општина које броје око 230.000 становника, оправдана је забринутост да би такав потез Хрватске угрозио егзистенцију тих људи, који се на том подручју баве пољопривредом и туризмом – истакли су у ресорном министарству.

Подвучено је да упркос бројним ургенцијама Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и великој заинтересованости јавности, Хрватска упорно игнорише ставове, примедбе и апеленадлежних институција у РС и БиХ.

О свим активностима које предузима Хрватска по питању одлагања радиоактивног отпада на локалитету Трговска гора, у министарству сазнају из медија.

- Више пута смо до сада слали дописе и ургенције у којима смо тражили информације о њиховим активностима о поменутој теми , а ни једном нам нису одговорили. Последњи допис послали смо почетком марта, а ургенцију почетком априла. Тек у другој половини маја смо добили одговор, у ком се наводи да процена утицаја на животну средину за локацију Трговска гора није покренута, те да ће, уколико се и дефинитивно одлуче за ту локацију, поступити у складу са ЕСПОО конвенцијом - казали су у министрарству Републике Српске.

Појашњавају да је Хрватска дужна да БиХ, као погођену земљу, обавештава о свим фазама израде процене утицаја, која подразумева и укључивање јавности.

Подсетили су да је одлуком Савета министара БиХ од 21. марта 2016. формирана Радна група за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта на Трговској гори.

Радна група је, између осталог, утврдила предлога текста Декларације о противљењу активностима Хрватске, коју су усвојила оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Надаље, формиран је експертски тим који је дао и упутио примедбе и сугестије Хрватској на Стратешку студију за Национални програм збрињавања радиоактивног отпада. Одговор на примедбе, БиХ никада није добила званичним путем.

Прочитајте још - ПОСЕТА МИНИСТАРСКЕ ГОЛИЋ ФЛАМАНСКОЈ РЕГИЈИ: Како решити гудронски отпад из рафинерија у РС


Радна група је предложила и да БиХ дипломатским путем обавести Словенију о неслагању БиХ са намерама Хрватске, али никада нису добили повратну информацију, нити је Савет министара БиХ подузимао активности на које их је обавезала наведена Декларација.

У ресорном министарству критиковали су однос Савета министара БиХ по овом питању, уз објашњење да би се због „опструкција око формирања новог сазива“, могло доћи у ситуацију да Хрватска то искористи и уради нешто због чега ће сви жалити, уз оцену да хрватска страна може као аргумент да наведе да“немају саговорника, јер је Савет министара у техничком мандату“.

- Искрено, Савет министара је, и док је био у пуном мандату, имао игнорантски однос према овом проблему и није поштовао обавезе. Председништво БиХ је тек на иницијативу српског члана Милорада Додика, који је као председавајући, ставио овај проблем на дневни ред, расправљало о овом питању и донело закључак којим се, између осталог, захтева од Хрватске да Трговску гору изузме као локацију предвиђену за одлагање радиоактивног и нуклеарног отпада и да на подручју своје територије обезбеди другу адекватну локацију, која није у близини границе са БиХ – истакли су из Владе РС.

Истим закључком, донесеним на Додикову иницијативу, задужено је Министарство иностраних послова БиХ да путем дипломатско-конзуларних представништава информише земље чланице ЕУ и међународне организације о наведеном питању и захтеву БиХ.

- Да бисмо заштитили бисер природе реку Уну у делу који протиче кроз РС, али и да бисмо ојачали своје преговарачке позиције, министарство је прогласило претходну заштиту Парка природа Уна, а затим израдило коначну студију. Предлог Одлуке је стављен на јавни увид, након чега ће, у другој половини августа, Влада РС донети одлуку о проглашењу – наведено је из Владе РС.

Подвучен је да ће, ако Хрватска и даље буде инсистирала на изградњи одлагалишта на Трговској гори, на самој граници са БиХ, што је преседан брез премца у целом свету, бити покренути сви поступци у складу са важећим међународним конвенцијама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације