Тек по завршетку школске године, из три насеља озренске општине Петрово стигла је вест да су ђаци пили неисправну воду у сва три школска објекта.

Прочитајте још: У ШЕСТ СЕЛА КОД КРУШЕВЦА: Вода опет неисправна

Узорке су доставили наставници и родитељи ученика из објеката Централне основне школе "Свети Сава" у Какмужу, те подручних одељења у Сочковцу и Карановцу, а анализом је утврђено да вода из чесама садржи недозвољене количине колиформне бактерије, ешерихије коли и амонијака.

Утврђене вредности у односу на референтне доказане су у Институту за јавно здравство РС, у Регионалном центру Добој, тако да нема сумње у валидност налаза, мада у ЈКП "Вода" тврде да је вода исправна.

Прочитајте још: Еколози упозоравају на воду "Сибирских Малдива" (ФОТО)

- Више од пола године школа је упозоравала на хигијенску неисправност воде, али је ЈКП "Вода" Петрово игнорисао наше дописе. Остаје нам само да се захвалимо свим савесним родитељима, који су у току другог полугодишта указивали на овај проблем у циљу заштите здравља ученика - кажу у школи "Свети Сава" и указују да су били у праву што нису веровали у анализе када су узорке воде узимали радници "Вода".

Наиме, запослени у школи су, заједно са родитељима, били упорни и обезбедили да се изврши детаљна анализа узорака воде из сва три школска објекта. Због свега тога нису мирни ни становници Какмужа, Сочковца и Карановца, јер се и њихове куће снабдевају са изворишта и бунара као и школе.

Због тога позивају надлежне да реше проблем воде за пиће.

Иначе, ово није први пут да је на Озрену неисправна вода за пиће. Агенција за безбедност хране БиХ утврдила је раније да вода са изворишта Јама, са којег се снадбевају основна и средња школа у Петрову, садржи и двадесет пута већу концентрацију живе. Упозорења да евентуалном конзумацијом постоји потенцијална опасност по здравље било је и у подозренским насељима Текућица и Суво Поље на подручју Добоја.

ИСКЉУЧЕЊЕ

Из Централне основне школе "Свети Сава" у Какмужу су се пожалили да су им уместо да се хитно позабаве откривеним проблемом са водом за пиће у сва три школска објекта, у том и у насељима Сочковац и Карановац, ЈКП "Вода" на Петровдан 12. јула искључили воду.

Али, како су објаснили из тог предузећа, не из превентивних разлога већ због неплаћених рачуна. Наиме, школа је указивала на неисправну воду, рекламирала и испостављене рачуне, али су се из комуналног предузећа на све њихове апеле оглушавали.