Додик: Да је БиХ нормална, Хрват не би био против Пељешког моста

Танјуг

недеља, 21. 07. 2019. у 12:53

Додик: Да је БиХ нормална, Хрват не би био против Пељешког моста

Милорад Додик Фото: П. Милошевић

На констатацију новинара да је његов потез био изненађење за многе, посебно оне заробљене у односима Хрвата и Срба, Додик је одговорио да су "српски и хрватски народ у историји имали много тешких тренутака"
Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик оценио је за хрватски Вечерњи лист "да је БиХ нормална, у Председништву Хрват не би био против Пељешког моста".

Народна скупштина Републике Српске потврдила је у четвртак увече двотрећинском већином изјаву председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да је за виталне интересе Републике Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац у Хрватској.


Тиме је оспорена одлука Председништва БиХ о обустављању изградње моста, а која је донета тако што су друга два члана Председништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић прегласали Додика.

Додик је јуче за издање "Вечерњег листа" за БиХ изјавио да је Републици Српској у интересу да решава отворене проблеме са Хрватском, а не да тема разговора буде Пељешки мост који је на хрватској територији, док је данас дао интервју и загребачком издању.


На констатацију да тема Пељешког моста није уопште нова и питање зашто је поновно изронила из политичког Сарајева, Додик је казао да "зна да се у прошлости разговарало о томе на који начин поправити перформансе самог моста како би се задовољили захтеви, прије свега бошњачке, сарајевске политике у реализацији неких иреалних планова".

"Мост је подигнут на 55 метара висине и ширине између ступова од 200 метара. На тај су уступак хрватске власти пристале... Ми (РС) смо државотворни ентитет у БиХ, субјект смо међународног права. И сам устав то је афирмисао кроз право да српски члан Председништва покрене витални ентитетски интерес и да коначна одлука о томе буде донета овде у Народној скупштини РС, а не да буде ствар таквих већина какве имамо у Председништву кроз Комшића и Џаферовића, који деле исто гласачко тело и који верују у исте вредности", поручио је Додик.

Упитан о нагађањима да је овим потезом вратио дуг председнику Хрватског народног сабора БиХ Драгану Човићу, Додик је казао да у "у политици има много шпекулација".

"Нити сам ја шта дужан господину Човићу нити обрнуто постоји такав однос. Али управо због тога врло добро сарађујемо у политичким питањима. И то је врло принципијелно. Тај однос никада није био против интереса трећег, у овом случају Бошњака", рекао је Додик.

На констатацију новинара да је његов потез био изненађење за многе, посебно оне заробљене у односима Хрвата и Срба, Додик је одговорио да су "српски и хрватски народ у историји имали много тешких тренутака".

"По правилу, кад један народ обележава неку победу, други обележава комеморацију. Историја је нешто што нам не иде у прилог. Судбина бивше земље зависила је од српско-хрватских односа. У овом тренутку мислим да су Срби и Хрвати решили своја питања, макар у погледу односа држава. Хрватска је држава хрватског народа, а Србија, наравно, српског народа. РС доживљавам као државу нашег народа овде, свестан истовремено политичке улоге и значаја хрватског народа у БиХ", казао је Додик.

Он је навео да "мисли да будућност припада управо односима које су изградили Човић и он, односно политички покрет који их следи".

"Али, ипак је збуњујуће да српски члан Председништва БиХ подржава право Хрватске да гради мост, а хрватски је против?! То изгледа тако, али ми бранимо право Хрватске да на властитој територији уређује односе како хоће. Исто то тражимо и за себе", поручио је Додик.

Он је рекао да се "БиХ потврђује као промашен концепт међународне заједнице, не због Дејтонског споразума, него зато што је међународна заједница деградирала Дејтонски споразум и створила готово немогуће праксе у БиХ у погледу одлучивања о важним питањима".

"Иначе, да је нормално, никада се не би догодило ово да Бошњаци изаберу хрватског члана Председништва БиХ који гласа против Пељешког моста, хрватских националних и државних интереса. То се никад не би догодило, а у томе су пропуст учинили они који су у име хрватског народа давали сагласност на Дејтонски устав и Дејтонски споразум", казао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Aberdar

21.07.2019. 14:32

Napravio je potpunu pometnju medju Hrvatima! Možda i ne izgrade most! Mora da ima tu nešto sumnjivo i loše po njih kad Dodik podržava gradnju a Komšić je protiv. Zbunio ih je skroz.

Od svega nista

21.07.2019. 21:45

Od Komsiceve blokade, nece biti nista. On moze zakomplikovati stvari, tako sto ce izgradnja mozda opet stati za koji mjesec. Da li Komsic misli da ce se utvrdjivanjem garnice na moru ili eventualnim pomjeranjem iste za par stotina metara, dosada izgradjeno biti poruseno? Sigurno nece. Jedino sto Komsic moze uciniti je da konacni termin zavrsetka bude pomjeren za par mjeseci ili godina. On ce ovim kod bosnjackih glasaca dobiti par poena, a na drugoj strani zakomplikovati odnose sa Hrvatskom.

Dad

22.07.2019. 09:52

Molim Srbe iz Srbije da se uzdrže komentara. Most sprečava da Neum postane turska vojna luka, što je muslimanima cilj. Nije u pitanju most nego mnogo toga drugog. A svima je poznato da su Komšića birali muslimani.

Idi bre

23.07.2019. 07:59

Nikada, ama baš nikada, Hrvatska neće učiniti ustupak ili kakav gest dobre volje prema Srbima, ma gdje oni da su, ma gdje bili i živjeli. Trgovska gora će ostati tamo gdje jeste, ali obogaćena nuklearnim otpadom, granica kod Kostajnice nikada neće ići sredinom rijeke Une. Živi bili pa vidjeli. Treba li još podsjećati na položaj Srba u hrvatskoj, u kantonima sa hrvatskom vlašću..?? Naravno da ne treba.