НА међи Рогатице и Сокоца, у селима Гривци и Шенковићи, одрастала је Коса Перовић, без иједног разреда основне школе, али је, боље него ико савладала "животне школе" патње, бола, љубави и преживљавања, да јој равна нема.

- Отеше ме од оваца у мојој 21. години, ратне 1943, и удаше за Данила, ондашњег четника, који је то био реда ради, али се не предаде у амнестији, већ га удбаши ранише у шуми, а мени паде на дугогодишњу негу, све до 1962. године - каже, за "Новости", бака Коса. - На грбачи ми и кћерке Милка и Стојанка, близанци Перо и Пејка и најмлађи Маринко, који има 70 година и најчешће ме посећује.

ОД своје петоро деце, има 12 унучади, 19 праунучади и пет чукунчади.

- Здравље ме добро служи, а препешачила сам бар један, ако не и више кругова којим је опасана Земљина кугла - описује свој живот крепка старица којој се приближава стота година.

Због инвалидности мужа, много пута је ишла у Банат на бербу кукуруза, којим је, између две бербе, хранила породицу.

- На очи сам прогледала "преквалификацијом" на шопинг-туре у Трст, Мађарску, Румунију и Турску. Силом прилика сам постала шверцерка, што је тада било "модерно сналажење". Живот ме научио свачем, а помало сам се описмењавала уз моју децу, која су, за разлику од мене, ишла у школу.


Прочитајте још: Преминула најстарија особа у САД, жена стара 114 година


Њен животни пут није само за причу, могао би да се напише роман, или сними филм.

- Сељанка са Романије - чобанка, мајка, супруга, удовица, светски путник, а тотално неписмена. Жалити се нисам имала коме, а ни данас се не жалим - закључује Коса.

Косина мајка Илинка је у Шенковићима умрла у 105. години, а Коса је на добром путу да је надживи, мада је и сада - најстарија жена на Романији.