Додик: У интересу је Српске да решава отворене проблеме са Хрватском

Танјуг

субота, 20. 07. 2019. у 16:44

Додик: У интересу је Српске да решава отворене проблеме са Хрватском

Фото: Танјуг

Члан Председништва Босне и Херцеговине сматра да је Пељешки мост искључиво унутрашње питање Хрватске
Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је за хрватски Вечерњи лист за БиХ да је Републици Српској у интересу да решава отворене проблеме са Хрватском, а не да тема разговора буде Пељешки мост који је на хрватској територији.

Прочитајте још: Народна скупшина подржала Додика око моста Пељешац

Народна скупштина РС, наиме, потврдила је у четвртак увече двотрећинском већином изјаву председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да је за виталне интересе Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац у Хрватској.

Тиме је оспорена одлука Председништва БиХ о обустављању изградње моста, а која је донета тако што су друга два члана Председништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић прегласали Додика.

Прочитајте још: Додика намештају на нишан гулениста

"Треба да се усмеримо на решавање постојећих проблема попут границе код Костајнице, изградње моста у Градишци, одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској Гори. Пељешки мост за мене је искључиво унутрашње питање Хрватске", рекао је Додик за ВЛ БиХ.

Он је напоменуо да су на том пројекту ангажована велика средства ЕУ и да је сасвим сигурно да ЕУ не би ушла у процедуру одобравања да све није перфектно правно чисто.

"Следећа ствар која је важна јесте да то раде Кинези и кинеске фирме које су присутне у Републици Српској. Све то изазива негативне конотације. А од тога Република Српска не би имала никакве користи. Дакле, Републици Српској је у интересу да решава отворене проблеме с Хрватском", казао је Додик.

Напоменуо је да се ту не ради ни о каквом дугу председнику Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ и Хрватског народног сабора Драгану Човићу, односно да нико никоме "не дугује", као и да управо због тога веома добро сарађују о политичким питањима, али је указао да тај однос никада није био против интереса Бошњака.

"Ми бранимо право Хрватске да на властитој територији уређује односе како хоће. Исто то тражимо и за себе. То је исто као да се неко нама меша да у Бањалуци градимо водовод", рекао је Додик.

Он је оценио да су у овом тренутку Срби и Хрвати решили своја питања барем у погледу односа држава.

"Хрватска је држава хрватског народа, а Србија српског народа. Републику Српску доживљавам као државу нашег народа овде, свестан истовремено политичке улоге и значаја хрватског народа у БиХ. У оквиру тога ми показујемо пример на који начин ћемо градити те односе. Мислим да будућност управо припада односима које смо изградили Човић и ја, односно политички покрет који нас следи", навео је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је оценио да су Бошњаци и бошњачка политичка елита једини који би могли да промене ствари у БиХ, али да за то не постоји спремност, "јер они имају несаломљиву жељу да у потпуности доминирају над Хрватима, а касније над Републиком Српском и Србима".

Додик је казао и да из Сарајева увек траже нови сукоб, али се, поручио је, варају они који мисле да Срби "кукају" што тамо није формирана власт, те додао да се фукционисање Председништва БиХ не може посматрати изван чињеница да нису конституисани Савет министара и Парламент.

Он је рекао и да је као досадашњи председавајући Председништва БиХ чинио све да покуша стварање нове динамике у БиХ, али да није у томе успео, првенствено у вези с утврђивањем кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

"У Сарајеву су одлучили да не успоставе власт и ми смо изгубили прилику да ове године добијемо статус кандидата", закључио је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Maki72

20.07.2019. 23:10

a je li Baja , da li je u interesu Republike Srpske bilo da predajes jasenovacku gradju hrvatima ??? Onakvog Gadafija proglasise za diktatora i ubise kao kera na ulici , a sve je dao svom narodu . Ti bi za pare mater rodjenu prodao . Kuni se u Republiku srpsku i prodaji maglu velikog patriote sbijancima , nama ne mozes vise . Nadam se da neces jos dugo . Svi ce te bogu na istinu bando lopovska