У ПДП гласали како су хтели

С. М.

20. 07. 2019. у 07:51

У ПДП гласали како су хтели

Бореновић са посланицима Фото ПДП

Опозиција није била јединствена приликом изјашњавања о вету у Народној скупштини

Гласање у четвртак у Народној скупштини РС о питању потврђивања виталног националног интереса донело је поделе у опозиционом ПДП. "Против" су били посланици Драшко Станивуковић и Јелена Тривић, док је осталих четворо подржало вето Милорада Додика. Овакав начин гласања у опозиционом ПДП одмах је покренуо спекулације о расколу, али је то "сасекао" председник ПДП Бранислав Бореновић.

- Док сам ја председник, и док су овакве политичке околности, Партија демократског прогреса остаје опозиција и ту зе завршава свака прича или спекулација на ову тему - рекао је Бореновић.

Он је појаснио да различити погледи и гласање у Народној скупштини РС по питању потврђивања виталног националног интереса у вези с Пељешким мостом, иако нису били одлучујући за двотрећинску већину, показују унутарстраначку демократији у раду Клуба посланика ПДП и неће утицати на даљи опозициони рад ове партије.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Додик има подршку парламента око Пељешког моста- ПДП омогућава слободу мишљења и јавног изражавања ставова свим својим члановима и званичницима, за разлику од неких других, диктаторских странака - закључио је Бореновић.

Он је додао да осуђује понашање српског члана Председништва БиХ Милорада Додика током заседања НСРС.

- Осуђујем начин комуникације, непримерено понашање, увреде и псовке од стране српског члана Председниства БиХ према народним посланицима, како према нашим, Јелени Тривић и Драшку Станивуковићу, тако и према другим опозиционим посланицима. Потребно је да се и међусобно посланици уздрже од било каквих облика претњи и говора мржње, а посебно су физичке претње недопустиве - истакао је Бореновић.

На питање како ће оваква ситуација утицати на односе унутар Клуба посланика ПДП, па и саме странке, Станивуковић је одговорио:

- Оваква ситуација, неуобичајена у нашем политичком животу, израз је унутарстраначке демократије у ПДП. На шта ће та демократија изаћи, видећемо.


"ЗА" - 60 ГЛАСОВА

Народна скупштина Републике Српске са 60 гласова "за" усвојила је касно у четвртак увече Додиков захтев, али и закључке клубова посланика СНСД, ДНС, СП, ПДП, ДЕМОС, НДП и Уједињене Српске.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације