Република Српска има проблем са природним прираштајем и у том погледу Влада РС предузма мере које би требало да допринесу повећању броја новорођенчади у Српској. Званични подаци кажу да је прошле године у РС било 5.195 више умрлих него рођених.

Једна од мера којима ће Влада РС стимулисати младе да остају и раде у Српској, али и заснивају породице већ је у припреми и биће на снази од септембра, открио је Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, у четвртак у току расправе у Народној скупштини РС.

- У септембру би требало да буде понуђен целовит план за стимулисање. Једна од мера биће да се сваком новом брачном пару додели кредит од 30.000 КМ и да им се отпише трећина када се им роди прво заједничко дете, ако добију двоје деце отписаће им се две трећине, а ако се у тој породици роди троје деце да се кредит у целости отпише, - рекао је Додик.

Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта РС, каже за "Новости" да ће Савет за демографску политику, заједно са Кабинетом председнице Републике, свим својим капацитетима узети учешће и дати допринос у реализацији предлога председавајућег председништва БиХ Милорада Додика за стимулисање младих да остану да живе и раде у Републици Српској.

- Ово је такође потврда да се о стимулисању повећања наталитета и останку младих води рачуна на свим нивоима и уверена сам да на тај начин можемо адекватно да одговоримо на реалан проблем са којим се суочава не само Република Српска, него и све земље у региону. Поред овог, Министарство породице омладине и спорта ће наставити да реализује постојеће пројекте и планира нове мере, али ово је свакако велики корак напред и заслужује пуну подршку Владе, републичких институција и локалних заједница - каже министарка Давидовић.ПРОЧИТАЈТЕ И: Срби повратници ничија брига!С друге стране, у Удружењу породица "Четири плус" кажу да се много више рачуна мора повести и о вишечланим породицама у Српској.

Соња Давидовић Фото Д. Поздеровић


- Једно од решења у Српској може бити и да се младим брачним паровима поклони стан. Или да мајке са троје и четворо деце добију пензије. Деца јесу будућност, али нажалост мислимо да се са популационом политиком закаснило, - кажу у поменутом удружењу.

Демографи упозоравају да су ове цифре веома негативне и да ће уколико се настави овакав тренд, Република Српска тешко исправити демографску слику.

- Правило у демографији је да када је стопа природног прираштаја достигла ниво минус 4,61, онда треба 80 година да се она врати на нулу - каже је демограф Стево Пашалић.