ПРАВНИК И ФИЗИЧАР ПРЕКРАЈАЈУ ИСТОРИЈУ: Представили књигу у којој тврде да у БиХ живе само Бошњаци, а да Срба никад није било

Новости онлине

петак, 19. 07. 2019. у 11:00

ПРАВНИК И ФИЗИЧАР ПРЕКРАЈАЈУ ИСТОРИЈУ: Представили књигу у којој тврде да у БиХ живе само Бошњаци, а да Срба никад није било

Танер Аличехић и Ђенан Галешић; Фото: glassrpske.com

Да се на разне начине жели прекројити историја српског народа, сведочи и најновија књига под називом "Трагом древних Бошњана: босанска држава и национални идентитет", која је промовисана у Мостару
Да се на разне начине жели прекројити историја српског народа, сведочи и најновија књига под називом "Трагом древних Бошњана: босанска држава и национални идентитет", која је промовисана у Мостару, а чији су аутори, по професији правник и физичар, одлучили да пишу о Бошњацима као једином и темељном народу у БиХ.


У Центру за културу Мостар, у оквиру манифестације "Мостарско љето", аутори ове књиге Танер Аличехић и Ђенан Галешић убеђивали су присутне на промоцији да је "Босна национални простор Бошњака, који могу бити католици, будисти, Јевреји, православци, муслимани, агностици, атеисти или било шта друго".


Они су износили и тезу о Бошњацима као једином и темељном народу у БиХ, а Аличехић сматра да је све друго “нарушавање босанске државности кроз фалсификовање историје и окупацију”, те “оспоравање босанског националног идентитета, односно Бошњака као државотворног народа”.


Навели су и да је намера њихове књиге да укаже на "систематско уништавање и негирање босанског народног идентитета и државе".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Срби из масовне гробнице нестали без иједног трага


Доцент историје на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци Бошко Бранковић каже да тезе које аутори износе немају никакво документовано и историјско упориште. То што наводе о босанској нацији био је, како каже, у ствари пројекат Аустроугарске и Бењамина Калаја.


- То је био покушај стварања босанске нације и није новина. Историја се на простору БиХ и раније покушавала искројити. Тако да, шта год да су на ту тему писали, вероватно су се позивали на књиге из тог времена - објашњава Бранковић.


Према његовим речима, сви историјски извори аргументовано указују на постојање Срба на овим просторима, и то не само из новијег века, већ и из старијег периода.


- Постојање српског народа документују и турски и византијски извори - објашњава Бранковић и додаје да у данашње време сви хоће да буду историчари, а да би много боље било када би сви радили свој посао.


Он истиче да су овакве књиге у ствари само добар маркетиншки потез, али без историјске подлоге.


- То није историјска, већ комерцијална књига, која ће се сигурно добро продати. Ево, аутори су већ добили пажњу, а књигу ће купити и Срби и Хрвати да би видели шта је то написано и како би исто оповргавали - закључио је Бранковић.


БИОГРАФИЈА АУТОРА


Танер Аличехић завршио је Гимназију у Мостару, а дипломирао је физику на Универзитету у Женеви. Провео је дужи низ година у финансијском сектору радећи на тржиштима капитала, а сада ради као саветник за стратешка питања у приватном и јавном сектору. Члан је Управног одбора Бошњачког института и Центра за стратешке студије Форума Босна.


Ђенан Галешић из Мостара је дипломирани правник, има академско занимање и самостално се бави истраживачким радом, са посебним фокусом на историју БиХ, те религије и њен утицај на формирање нација.


(glassrpske.com)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (82)

драгана

19.07.2019. 11:20

Sektor finansija,Ženeva...jasno je odakle vetar duva. Glupome ne možeš bi dokazati da je glup.

Gaston

19.07.2019. 11:22

Koji bošnjaci, pre devedestih godina nisu hteli da čuju za taj naziv. Neka pročitaju istoriju i nauče nešto...

Никола

19.07.2019. 11:23

Све и да је њихова тврдња тачна,а даааалеееко је од тога, где се изгуби право на национално изјашњавање? Они, у овом случају имају право на слободно национално изјашњавање, а Срби и Хрвати морају да прихвате то што они кажу.

Syam

19.07.2019. 11:36

Eh, kad cujem da su Bosanci toliko uporni na insistiranju notorne izmisljotine, onda stvarno NE zasluzuju da budu sa Srbima. RS se treba otcepiti a Hrvati uzeti svoje pa kud koji mili moji. Onda neka nastave da kukaju i podju u nove osvajacke pohode za "oslobodjenje" od "okupatora" pa da vidim koliko muslimana ce hteti poloziti zivot za idiotluk.

Balkanka

19.07.2019. 11:46

E moj Balkanu. Svi narodi iskompleksirani i hteli bi da budu veći, stariji i značajniji od onog drugog iz susedtva, a svi smo jedan narod koji se razume bez prevodioca i bez titlova.

Gaga

19.07.2019. 11:46

boze boze ispasce na kraju da srba nikad nije bilo da su okoreli okupatori i najomrazeniji narod koji sluzi samo za ugnjetavanje i korist kako kome sta treba,a kad smo mi jeli kasikom i viljuskom neki su jos jeli prstima sramota da nas tako omalovazavaju gde su nasi istoricari da vise svima objasne ko su srbi da ih malo prosvetle

Cudu nigdje kraja

19.07.2019. 11:53

Pa naravno, svaki narod koji bi se nasao u situaciji Bosnjaka ,tragao bi za necim da ojaca svoju poziciju dobijanja drzave za dzaba. Kad je vec drzava dobijena na veresiju, a koja ne funkcionise niti ima izgleda da ikada funkcionise, onda se treba posluzivati i dalje raznim trikovima i lazima da se i dalje na lazi nesto ucari , da bi ta drzava obstala. Bosnjaci nisu ni malo svjesni koliko grijese i da se pored Srba sada suprostavljaju i Hrvatima. Poslije raspada bivse Ju. BiH nema nikakvog izgle

Terenac

19.07.2019. 11:54

Super. Svi smo mi, u suštini, zemljani, ali smo se međusobno zavadili.

Zli Porucnik

19.07.2019. 11:58

Sve je to istina to su srbi koji su hiljadama godina na tim prostorima a onda su promenili veru ali nisu postali turci niti bosnjaci vec i dalje srbi samo muslimanske veroispovesti

Миро Марковић

19.07.2019. 14:57

@Živojin Mišić - Живојине, поред ове истине, коју су овде написао, ја желим да додам још две. 1. Нема бољег Курвата од покатоличеног Србина и 2. Нема веће комуњаре од комунизираног Србина. Ово боли све нас, али истини се мора погледати у очи са разборитошћу.

realist.

19.07.2019. 12:10

Koji su to Bosnjaci to su Janicari sto ih turci uzimali kao male dece u mesto danak oni su uzimali dana u krvi, tosu Srbi I Hrvati a ne muslimani. Vodili u Tursku I obucavali kao askeri I slali ih dase bore protiv svojih u Srbiji.

Dobrosav Micic

19.07.2019. 12:12

Pa i tacno je, u BIH zive samo tzv. Bosnjaci odnosno Balije. Tamo gde zive Srbi je Srbija gde god da su! Da sumiram, Republika Srpska je Srbija, ovo ostalo neka im ga!!!

dora

19.07.2019. 12:13

Pojedincima saznanje o sopstvenom poreklu dovelo bi do ludila,zato bolje ne trazite istinu ako ne zelite da bude bolno otreznjavajuca,zamislite samo situaciju u kojoj Bosnjak saznaje da je" genocidni" Srbin

Бурек

19.07.2019. 12:17

Боље да се баве питањем зашто је национални понос Бошњака/Бошњана/Боњана бурек што на турском/арапском значи - пита.

Вук Вукша

19.07.2019. 12:17

Да ми је знати шта раде наши Академици и другари из лезилебе удружења САНУ. Одмах реаговати историју какву имамо бранити по сваку цену.

Ako laze koza ne laze rog

19.07.2019. 12:18

Ko mi pokaze u "Nacartaniju" da se spominju Srbi ja cu se odreci naljepse stvari.

Драган П.

19.07.2019. 14:57

@Ako laze koza ne laze rog - Узми прочитај "Начертаније", јер је очигледно да ниси. Након тога, одрекни се те најлепше ствари.

Мане

19.07.2019. 12:19

А на корицама - исечак слике „Породица цара Лазара".

Goran Doboj

19.07.2019. 12:23

Mogu oni pisati i pricati sta hoce. Istorija koju oni pokusavaju prekrojiti je davno ispisana krvlju njihovih djedova tadasnjih hriscana...

Jovana

19.07.2019. 12:30

Pa đe ste Bošnje pre komunizma bile? Ni slova o vama! A gle sada, ispadoste velesila neka...

Vlajko

19.07.2019. 12:31

Kakva glupost. Muslimana na tom području nije bilo ni 1 odsto do dolaska Turaka u 15 veku. Termin Bošnjaci se nikada nije pominjao do pre deset, petnaest godina uvek su u dvadesetom veku bili Bosanci bez obzira na veroispovest. Drugo, Dejton je sastavljen na osnovu katastra iz doba Marije Terezije, gde je pedantna Austrougarska carevina zapisala da su autohtoni Srbi koji žive na tom prostoru vekovima vlasnici 53 odsto zemljišta u BiH. Kakvi su ovo falsifikatori.

Dissident Dimitrijevic Boris

19.07.2019. 12:37

Laxu ! Srba danas Nema ni u Srbiji .Kad je Hapsenja general Ratio Mladica Licno sam se u to uverio

Mare

19.07.2019. 12:48

Hteli bi da budu nešto posebno, a u stvari su samo poturice, kolilko god se neko trudio da izmisli lažni identitet..

Conte

19.07.2019. 12:51

Ne postoji niti jedan jedini istorijski izvor koji bi govorio da su se na prostor danasnje BiH naselila plemena nekakvh Bosanaca, Bosnjaka ili ko zna kako se vec nazivaju. Sa druge strane, postoji veci broj izvora koji govori o tome da su to bili Srbi i to nije tesko proveriti. Ova gospoda ocigledno pate od kompleksa nize vrednosti.

Bgd

19.07.2019. 13:00

Ovima bi bilo bolje da se bave nečim korisnim u životu umesto što obmanjuju narod i pišu gluposti.

Петар Н. Сремац

19.07.2019. 13:00

ПЕСМА КОНВЕРТИТИМА Српски збориш, топло сунце те грeје са српског неба и српска земља те храни, препуна белог хлеба ..... А кад се борити треба, намичеш фес или кече, па утече! И ропски пружаш руке, смерно кукавно, без буке... Е(у)ропском господару приносиш знамења стара..... Као да су их теби на поклон дали наши Јунаци пали И вичеш Вива! Вива! Србија је крива.... што је жива А, жива је да свједочи, све док вам наша крв не изађе на очи!

Горан

19.07.2019. 13:07

Ова два лика су Срби исламске вероисповести, Срби мухамеданске вере или Срби Муслимани. Не сетише да истраже одакле им оно ИЋ у презимену?

драгана

19.07.2019. 18:36

@Boki - Autohtoni narod koji nema svoju, nego tuđu muziku, književnost,kulroru uopšte. Nema ničeg goreg nego kada neko uporno pokušava da dokaže da nešto drugo ,to jest ono što nije.Ali, Srbi su tome kumovali.Vera ne identifikuje narod. Danas Turci primaju hrišćanstvo, Japanci, Pakistanci i tako dalje. Oni promenom vere ne postaju drugi narod. Samo kod Srba se to dešava.

браћа по матери

19.07.2019. 13:45

У памет се браћо Срби: Многе антисрпске лажи и преваре су законима заштићене од стране Западних Сатаниста, тако да се за њихово негирање - робија.

martin

19.07.2019. 13:47

Draga moja gospodo,Ako su istorijski falsifikati i bezočne laži način da se sačuva BiH kao država i Srbi kao njen sastavni dio onda se grdno varate. Laž ne prolazi na dugi rok, a boga mi ni na kratki. Zanima me samo kakva će biti reakcija akademskih i naučnih krugova iz Federacije BiH na ovaj naučni falsifikat. Ako bude odobravanja svaka će ptica da leti svome jatu.

Hercegov Grad

19.07.2019. 14:01

Isto se radi prekrajanje istorije u Srbiji u tom sto se tvrdi da su zlocinci, izdajnici i sardnici okupatora Nemaca, cetnici, nedicevci i ljoticevci vodili oslobodilacku borbu. Nazalost priza se prilika kvazi istoricarima tipa Antica, Dimitrijevica o slicnih da vrsljaju sta hoce, a da vlast cuti. Novine pisu o borbi srpskog naroda u I sveckom ratu, a ucesce u II u redovima NOB a niko vise i ne pominje. Postali smo zemlja koja naginje na stranu fasizma!

Chorba

19.07.2019. 15:21

@Hercegov Grad - Па ти овим својим писанијама прекрајаш здрав разум

Pera kojot genije

19.07.2019. 15:53

@Hercegov Grad - Ti si jednom rečju idiot. Nadam se da će svi obozavatelji lika i dela Tita a srpskog su porekla uskoro izumreti. Njegova politika prema nama Srbima bilo nešto najgore što je moglo da nas zadesi. Pametnom dosta.

Ludilo

19.07.2019. 14:03

nisam znao da muslimani nose prezimena sa ić vić i slično! kako ih bre nije sramota i stid?

Боровиште!

19.07.2019. 14:07

Meni je dovoljno ovo sto sam sada procitao da knjigu necu kupiti tras.

Миро Марковић

19.07.2019. 14:42

Тито вам је дао "националност", која је србска, волели Ви то или не, браћо муслиманске вероисповести. Били сте хришћани, када је то била једина вера. Постали сте муслимани, када је нова вера дошла са Турцима на Балкан, а касније комунисти, када је филозофија Јевреја Маркса и Енгелса узела маха преко Тита и његове КПЈ Југославије. Кад је он умрео, сада је постали "бошњаци". Можете да промените историју, али ДНК не можете, јер је то природа, а Она каже да сте ви Срби. Крај приче.

buki

19.07.2019. 14:43

E da srpski istoričari nisu vaspitavani u Brozovom komunizmu, mozda bi i oni neku prozborili u nasu odbranu, ali zavet cutanja radi opstanka bratstva i jedinstva je tesko breme, koje ce oni i u grob odneti. Ne krivim ih, tesko je bilo bez nečije pomoci sprečiti ispiranje mozga.

Marko

19.07.2019. 15:04

Zašto se neko kod nas ozbiljno ne pozabavi istorijom porodice Izetbegović ?Ko su oni ? Kako su se zvali pre 3 i po veka ? Kako ih pamte itd ?Ja sam negde čitao da su oni došli iz Smedereva, da su i dok su bili pravoslavni bili nikakvi ljudi što se narodski kaže, dajete malo da taj narod tani vidi ko stoji iza takvih "projekata".

Asja

19.07.2019. 18:52

@Marko - 1907 je Austro - ugarski DEKRET zabranio koriscenje Bosanski jezik i izjasnjavati se kao Bošnjak...od tada se Bosnjaci MORAJU izjasnjavati ili kao Sr /Hr ...zato se je i g. Izetbegovic izjasnjavao za Srba...mogoce, da je imao i kakvog pretka iz Srbije jer od tamo puno Bogumila protjerano u Bosnu (citate o progonima iz Raske od Stefana Nemanje...)1631 Prvi Bosanski rijecnik 1818 Prvi Srbski rijecnikPozdrav vamaAsja

Marko

19.07.2019. 20:13

@Marko - Vi ste očigledno nepismeni jer u suprotnom ne biste pisali takve gluposti.Poznato je da je srpska porodica Sokolović iz koje je kao danak u krvi uzet mali Bajica koji je kasnije postao Mehmed Paša Sokolović čestita porodica koja je davala igumane srpskim pravoslavnim manastirima, Mileševi između ostalog.Izetbegovići nisu Sokolovići, to je kao da poredite nebo i zemlju, a vi po mojoj proceni teško da imate 8 razreda osnovne škole, pa takve kao vas i nije teško zavesti od strane Izetbegovića.

Maki

20.07.2019. 23:36

@Marko - Jeste aisa to je ok alisu tvoji preci bili Srbi a ti poturcena Bula.

Nikola U.

19.07.2019. 15:22

Dobro, jasno mi je kakve ideje pokreću i šta hoće nekada Muslimanski a danas Bošnjački naučnici i "naučnici". Ali mi nije jasno šta radi i zašto ništa ne radi SANU???

Душан Ва

19.07.2019. 17:48

Па ви незнате ни како изгледа босанска застава а хоћете босански језик. Јаде јадне поставите ту беду од заставе правилно.

Zopa

19.07.2019. 18:36

E eto vidite kakvi su to intelektualci, kobojagi lupiš i ostaneš ziv a niko te ne shvati ozbiljno. A baljezgaš o ozbiljnim stvarima. E jadna li si Bih.

тлн

20.07.2019. 02:12

Шта кажу турци? Кога су затекли у босни? Ко је живио тамо, према задњим турским пописима? Шта кажу аустроугарске архиве и њихов задњи попис становништва?

Jasna

20.07.2019. 17:36

Do nice bolo muslimani sada bosnjaci a za koju godinu reci ce da su nesto sasvim trece.Znate kompleksi su cudo. E upravo takvi koji nemaju ni svoga jezika. ni svoje pismo, ni tradiciju ,ni kulturu.se drznu da Srbima drze predavanje o tome ko su i sta su. Nama nista ne preostaje nego da ih ignorisemo i podsjetimo ko su oni i sta su nekada bili.

Lux

22.07.2019. 08:13

@Jasna - Само једна исправка. Никако али никако их не треба игнорисати.

Vladimir

20.07.2019. 22:07

Poturice su čudo. Pošto ne mogu da preko usta prevale da su Srbi koji su zarad spasavanja golog života ili finansijske koristi promrnili veru u Otomanskom carstvu, sada izmisljaju da su svi isto što i oni. Bista B.Klintonu u najavi, veca nego u Prištini.

Aco

22.07.2019. 02:15

Meša SelimovićTurska okupacija je jednima promenila vjeru , a drugima oduzela slobodu.Ali i oni koji su prešli u tuđu vjeru ,ostali su Bosanci ,čudan soj ljudi ,koji se nije mješao sa okupatorom ,ali nije više bio što su njegova druga braća,mada su im isti običaji, način života, jezik , ljubav prema zavičaju.Neprirodnost njihovog položaja bila je očita. Nisu prišli tuđinu a odvojili su se od svojih.Kuda je mogao da vodi njihov istorijski put

Nostradamus

22.07.2019. 11:10

Mesa Selimovic i Ivo Andric su najveci Srbi?. Indijanci i Aboridzini su verovatno takodje „nase gore list“, a kako su tamo dosli, je samo pitanje tehnike. Balkan tone u nacionalizam i ubedjivanja ko je ko i sta je sta, nece prestati, dok nacionalisti svih boja i pripadnosti, jednostavno ne izumru. Lep pozdrav.