НАКОН целодневног заседања и расправе Народна скупштина Републике Српске подржала је изјаву Милорада Додика, српског члана Председништва БиХ, који је покренуо процедуру заштите виталног ентитетског интереса након што су га друга два члана Председништва БиХ прегласала тражећи да Хрватска обустави изградњу моста Пељешац док се не реши питањегранице на мору. За одлуку о виталном националном интересу који је покренуо Додика , гласало је 60 посланика што је и више од две трећине колико је било потребно да се потврди ова одлука.

Прочитајте још: Седница Председништва БиХ у Сарајеву. Зауставља се градња Пељешког моста?

Иначе расправа у Народној скупштини је била све само не расправа о виталном интересу. Скоро четири сата је трајала расправа на релацији са једне стране Милорад Додик, а са друге опозициони посланици Драшко Станивуковић, Небојша Вукановић и Јелена Тривић. Уз спомињање чланова породица, помињање диктатуре, оптужби за криминал и корупцију као и ко је ко на политичкој сцени најмање се говорило о повређеном виталном интересу Републикр Српске. Када се и дотакло ове теме из опозиције су били става да се кроз ову седницу Скупштине беспотребно бране интереси Хрвата и Хрватске а са којима РС има многи не решених питања. Ипак власт и Додик су опозицији објашњавали да позивање на витални интерес нема везе са одбраном Хрватске и њених интереса већ да се не сме допустити прегласавање српског члана Председништва БИХ, ни на овом примеру ни на било којем другом.


Прочитајте још: Додика намештају на нишан гулениста


Народна скупштина је усвојила и Закључке којима ће се тражити од Хрватске решавање спорних питања са Републиком Српском, од одлагања нуклеарног отпада на Трговској Гори, па до линија разграничења око реке Уни. Такође је предложено и да се формира парламентарна комисија РС која ће сарађивати са Србима у Хрватској.