Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у скупштини да подржава акцију српског члана Председништва БиХ Милорада Додика након прегласавања у Председништву и да се противи политици прегласавања.

Цвијановић је истакла значај уставног механизма који има Народна скупштина Српске која може увијек да поништи такву одлуку.

Она је на посебној седници Народне скупштине нагласила да не подржава иницијативе које би требало да угуше било чији важан инфрастурктурни, економски и привредни пројекат, да је при томе није важно да ли је то интерес Хрватске, већ да је ствар принципа да не треба гушити друге пројекте, пренела је РТРС.

Народна скупштина Српске мора бити коначна инстанца која ће се одредити и подржати српског члана Председништва БиХ сваки пут о било ком питању, јер је он прегласан у Предсједништву БиХ, с обзиром на то да смо угрожени сваки пут када смо прегласани, поручила је Цвијановићева.

Према њеним речима, стратешки је важно да српски члан Предсједништва, када је прегласан, за сваку одлуку мора добити заштиту у Народној скупштини.

Увијек жалим када политицке партије у Републици Српској не разумију снагу механизама уставне заштите коју Српска има у својим рукама, као што је овај према којем свако прегласавање српског члана у Председништву БиХ ми можемо у Народној скупштини да поништимо, нагласила је Цвијановићева.

Прочитајте још - Додик има подршку парламента око Пељешког моста


Она је рекла да не треба посматрати да ли се овђе ради о хрватском интересу, већ како је БиХ много пута доказала своју неспособност да буде добра према својим граданима и према својим комшијама и да гради добре односе.

БиХ је још једно размажено дериште која је навикла да је сви тетоше и која не може показати капацитете нормалне државе и у којој све може постати проблем, као што је био је и мост Братољуб, навела је председница РС.

Она је додала да је проблематичан и термин када се оспорава градња моста, која је поцела, обезбеђен је инвеститор, а иза тог пројекта стоји ЕУ.

Цвијановићева је рекла да је за њу стратешки интерес Српске свака ствар која значи напредак у Републици Српској, као што је мост у Градишки, сваки нови вртић, пут.


ВИШКОВИЋ: НЕ МОЖЕТЕ НАС ПРЕГЛАСАВАТИ


Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини да је неко, прегласавајући српског члана Председништва БиХ у вези са градњом Пељешког моста, имао циљ да изазове сукоб, реаговање и одмазду Хрватске, али да је то председавајући Председништва БиХ Милорад Додик правовремено препознао и поднео вето.

Ова његова изјава о заштити виталног ентитетског интереса највиши је интерес Срба. Ово је права ствар и овим шаљемо поруку да је Народна скупштина место одлучивања, а не Председништво... Порука је - Не можете нас више прегласавати! То је кључ посебне седнице, а не сами мост или нешто друго, јер ће прегласавање бити настављено ако сада не кажемо јасно шта мислимо, поручио је Вишковић, преноси РТРС.

Током скупштинске расправе о предлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Председништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан званичан став БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на седници Председништва, Вишковић је рекао да Хрватска има право да гради мост на својој земљи, али да дозволи несметан приступ БиХ отвореном мору.

Спорни закључци Председништва поднесени су у моменту када је изведено више од 70 милиона евра радова на Пељешком мосту. То је пројекат вредан 525 милиона евра, а већином га финансира ЕУ. И сада два остала члана Председништва желе то да баце у воду и у закључима позивају да се одмах обуставе радови, навео је Вишковић.

Он је истакао да је стање такво да Хрватска сигурно неће обуставити радове, а поготово не када их је већ посетио премијер Кине Си Ђинпинг, најјаче економије света.

Да ли је ово заштита виталног националног интереса Срба или Хрвата? Ово нема везе са хрватским народом, понављам ово је више него заштита виталног интереса српског народа, а поготово што су спорни закључи донесени два сата после потписивања споразума о градњи моста на Сави код Градишке. Овде се игра игра и тражи се да се изазове суседна земља да реагује на те закључке, или да се радови на мосту на Сави отегну у недоглед, објаснио је Вишковић.

Према његовим речима, и нерешавање питања граничног прелаза у вези са мостом у Братунцу, који је изградила Србија 2017. године, брука је свих у БиХ.

Србија га је изградила својим новцем, а ми не можемо гранични прелаз. Одговор је да немамо довољно новца, осим одобрених око 11 милиона КМ, а гранични прелаз кошта 14,5. Фале 3,5 милиона КМ и зато сам молио надлежне да уведу извођача радова, а да се у ходу реши остатак новца, јер сада не може због неформирања Савета министара. Имам обећања да ће се тако поступати, рекао је Вишковић.