Нови експонати на “Огњишту који ће сведочити о животу Петра Кочића

Д. Л.

четвртак, 18. 07. 2019. у 17:33

Нови експонати на “Огњишту који ће сведочити о животу Петра Кочића

Фото: Срна

У оквиру овогодишњег 54. Кочићевог збора биће опремљена музејским предметима још једна кућа, зграда на "Кочићевом огњишту", а план је да она буде отворена 25. августа, завршног дана овог збора
У оквиру овогодишњег 54. Кочићевог збора биће опремљена музејским предметима још једна кућа, зграда на "Кочићевом огњишту", а план је да она буде отворена 25. августа, завршног дана овог збора, саопштено је из Градске управе Бањалука.

У Музеју Републике Српске наводе да у Стричићима, родном месту народног трибуна и писца Петра Кочића, већ неколико година теку припреме за формирање Музејске збирке "Кочићево огњиште", којом се жели приказати традиционални начин живота на Змијању с краја 19. и почетка 20. века.

Уређење прве куће, дводелне брвнаре, на Кочићевом огњишту успешно је обављено прошле године у сарадњи Музеја Републике Српске, града Бањалука и бањалучке Туристичке организације.

"Кочићево огњиште" обухвата пет објеката-родну кућу Петра Кочића, дводелну динарску планинску кућу-брвнару, две зградице и амбар, навели су из Музеја, те додали да је намера да прикажу традиционалну архитектуру, начин становања и традиционалну породицу (породичну задругу), на Змијању.

Прочитајте још - "КОЧИЋЕВ ЗБОР": Прилепин гост манифестације у Бањалуци

- Традиционална архитектура на Змијању је углавном била дрвена, комплетне куће и други објекти изграђени су од дрвета, чак и кровови. У породичним задругама, традиционалном облику породице у којој живе отац и његови синови са породицама, поред куће постојале су зградице, коју је имао сваки ожењени задругар у којој је спавала његова породица. У кући се боравило у току дана, а у зградицама се спавало. У кући се на огњишту ложила ватра, а у зградицама није, објаснили су из Музеја Српске.

Према подацима Музеја, у дводелној брвнари тренутно су изложена 43 тродимензионална предмета и 11 фотографија. - Опремањем куће и зградице сматрамо да на најбољи начин полазимо у формирање музејске збирке, закључили су из ове установе културе.

Поред уређења два објекта, Музеј Републике Српске је припремио и монографију "Змијање-Кочићево огњиште" аутора Владимира Ђукановића, која треба да буде својеврсни водич кроз ову збирку.

Један дио ове монографије посвећен је истраживањима које је радио Милан Карановић почетком 20. века.

Монографија "Змијање-Кочићево огњиште" биће промовисана 22. августа у оквиру овогодшњег "Кочићевог збора" у Музеју Републике Српске.
Кочићев збор који ће бити одржан од 19. до 25. августа доноси бројне манифестације које ће бити у Бањалуци, Стричићима и Београду.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације