Европска комисија је забринута због тога што БиХ није предложила локације и капацитете за боравак миграната, упркос томе што је ЕК била спремна да обезбеди финансијску подршку, саопштено је из те институције после састанка са званичницима БиХ.


Како је саопштено, од БиХ је затражено да без даљег кашњења обезбеди одговарајуће локације за ту намену, преносе "Независне".


Европска комисија подсећа да је од 2018. пружала помоћ БиХ за прихватне центра у износу од 24 милиона евра и позвала је надлежне да учине све како би било побољшано функционисање тренутно расположивих прихватних центара, као и да се мигранти и избеглице хитно изместе из неадекватног прихватног центра Вучјак.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТОП У БиХ: Илегални мигранти код Билеће


Према европским подацима, од јануара прошле године у БиХ је ушло скоро 36.000 избеглица и миграната, а тренутно у тој земљи борави око 7.400, од којих је 4.100 смештено у центре које је финансирала ЕУ.


Од 2007. године до данас ЕУ је за миграције и менаџмент граница кроз инструменте претприступне помоћи Босни и Херцеговини пружила помоћ вредну 48,6 милиона евра.