Додика намештају на нишан гулениста

С. МИШЉЕНОВИЋ

18. 07. 2019. у 11:02

Додика намештају на нишан гулениста

AP Photo

Шта је позадина режираног сукоба Ердоганове пратње и полиције БиХ. ОБА у игру увукла председавајућег Председништва причом да штити припаднике ФЕТО

СКАНДАЛ који се прошле седмице догодио на сарајевском аеродрому приликом доласка председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, када је дошло до туче и у последњем моменту избегнут оружани сукоб његовог обезбеђења са представницима граничне полиције БиХ - режиран је, сазнају "Новости" из страних дипломатских извора, у - Сарајеву.

Све је смишљено у Обавештајно-безбедносној агенцији БиХ (ОБА) уз помоћ безбедњака из две амбасаде и финансијску помоћ неколико турских бизнисмена, иначе припадника организације "Хизмет" турског одбеглог имама Фетулаха Гулена, које потражује Турска јер припадају, како Ердоган каже, терористичкој организацији ФЕТО.

Овом "добродошлицом" за Ердогана је руководио шеф ОБА, бивши ратни телохранитељ Алије Изетбеговића, Осман Мехмедагић Осмица. О акцији није био обавештен ни директор граничне полиције БиХ Зоран Галић, пошто су у њој учествовали искључиво гранични полицајци из реда бошњачког народа.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ДОДИК ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ: Сарајевска Обавештајно-безбедносна агенција прати и "Новости"


- ОБА је осмислила и да се у ову причу убаци Милорад Додик који нема никакве одговорности око гуленоваца у БиХ, како би га на тај начин дискриминисали код западне међународне јавности, а са друге стране поставили и као мету пред гуленисте - кажу извори нашег листа.

Ердоган је на састанку са члановима Председништва БиХ тражио од њих да му кажу када ће решити питање "ФЕТО терориста" у БиХ, групе коју чине одбегли турски држављани који живе у Сарајеву и траже држављанство БиХ, а који по тврдњи самог Ердогана припадају покрету Фетулаха Гулена. Ердоган је рекао да их он потражује од БиХ још од 2016. године, али да се БиХ на то оглушила.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је то питање за Федерацију БиХ и њихове органе где су и настањена лица које Турска потражује, док је члан Председништва БиХ из реда бошњачког народа Шефик Џаферовић рекао да се то мора радити по законима БиХ и законима Турске.

Занимљиво је да је ОБА одмах након састанка чланова Председништва БиХ са Ердоганом, путем појединих портала које ОБА финансира и уређује, пласирала лажну вест како је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик обећао Ердогану да ће се потрудити да се Турској што пре изручи осам сарадника "Хизмета" који живе у БиХ.

На томе се ОБА није зауставила већ је преко својих новинара, на наговор безбедњака из две западне амбасаде у Сарајеву, објавила да би "удовољавањем Ердогановим захтевима власти у БиХ ризиковале да угрозе сарадњу са западним савезницима који иначе не подржавају захтеве Турске за депортацију Гуленових присталица".


ОСМИЦА ПРИСЛУШКИВАО И "НОВОСТИ"

ДИРЕКТОР Обавештајно-безбедносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица је исти онај који је наредио праћење и прислушкивање многих медија из Србије, међу којима су и "Новости", о чему је јавност упознао Додик. За Осмицу се везују многе афере у ОБА, од прислушкивања политичара Србије и Хрватске, до афере са дипломом факултета коју никада није показао јавности иако су то тражили медији из ФБиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

wz20s

18.07.2019. 18:43

Joj gluposti kao ono sa 40 engleskih specijalaca. Pa da li iko moze vjerovati ovakvim bajkama?