Дрљача: До краја августа биће проглашен парк природе Уна

Д. Л.

среда, 17. 07. 2019. у 19:14

Дрљача: До краја августа биће проглашен парк природе Уна

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача Фото СРНА

Процедура покренута због најаве Хрватске да на локацији Трговска гора буде одлагалиште, односно складиште радиоактивног отпада
Веома је битно да ток реке Уне на територији Републике Српске буде заштићен, те очекује да ће до краја августа бити завршена комплетна процедура у вези са проглашењем парка природе "Уна", истакао је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Дрљача је навео да је процедура покренута због најаве Хрватске да на локацији Трговска гора буде одлагалиште, односно складиште радиоактивног отпада, али да ток реке Уне заслужује заштиту у сваком случају.

"Општина Нови Град је заинтересована да што пре буде проглашен парк природе, настојимо да цела процедура буде завршена до краја августа јер је познато да ће Хрватска у септембу донети коначну одлуку о локацији одлагања радиоактивног отпада", рекао је Дрљача Срни.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Чувари традиције из Канаде у Требињу

Он је нагласио да ће одлуку Хрватске оспорити чињеница да таква врста отпада не може бити одлагана на простору за који постоји неки вид зашите природних целина.

"Приоритет је спречити изградњу одлагалишта и складишта, али и без те претње је веома битно сачувати реку Уну. Свакако да река Уна заслужује и заштиту и истраживање биљних и животињских врста", нагласио је Дрљача.

Према његовим речима, од данас је у овој општини на јавни увид изложен Предлог одлуке о проглашењу парка природе "Уна".

"Документ дефинише зашто је потребна заштита тока реке Уне на територији Републике Српске, а предвиђа заштиту 2.772,60 хектара површине. Дефинисано је и шта се на заштићеном простору сме, а шта не сме градити. Предлог предвиђа заштиту трећег степена", појаснио је Дрљача.

Поступак за проглашавање претходне заштите подручја реке Уне покренуло је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске узимајући у обзир чињенице да постоји опасност да ће бити озбиљно угрожено у случају изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској.

На захтев овог министарства, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног наслеђа сачинио је стручно мишљење на претходну заштиту реке Уне и студију заштите.

Претходна заштита реке Уне проглашена је актом Владе Српске 29. априла прошле године, чиме је управљање Парком поверено општинама Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица које током две године, колико траје привремена заштита, имају задатак да обезбеде спровођење прописаних режима заштите и очување природног добра.

Ове четири општине, на чијем се подручју налази локалитет, објављивањем почетка јавног увида на својим огласним таблама омогућиће јавности увид у Предлог одлуке и приложену документацију у просторијама административних служби општина, у трајању од 30 дана.

Министарство је 11. јула на порталу Владе Републике Српске објавило ​​Предлог одлуке о проглашењу Парка природе "Уна" и Студију заштите за проглашење овог парка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације