Само десетак дана пре пада Сребренице, војни врх муслиманских снага слао хвалоспеве команди у Тузли, жалећи се да, наводне, снаге у Жепи, такодје под Алијином контролом, себи приписују њихове „успехе“


Муслиманске војне снаге из Сребренице, само десетак дана пред пад тог градића, имале су иза себе низ диверзантких акција у „заштићеној зони“ ОУН, која је требало да буде демилитаризована.


Да је тако сведочи војни дукумент, који је у поседу „Вечерњих новости“ строго поверљив, из Команде 28. дивизије од 29. јуна 1995. године, број 01- 150-96, што је, заправо, примедба на бопрбени извештај 285 бригаде из Жепе, проследјен дан раније Команди другог корпуса у Тузли. Мајор Рамиз Бећировић, затупник команданта сребреничке дивизије( Насер није био Сребреници, пр.а), иначе начелник њеног штаба, у допису команди у Тузли изричито напомиње да није задовољан писањем колега из Жепе „о борбеним резултатима диверзанстских акција 28 дивизије у поменутим рејонима“. Ово, како каже, зато што се акције приписују, искључиво, снагама и Жепе.


- Сматрамо да је овакав начин извештавања виших команди некоректан и неопбјективан и да изазива оправдано незадо-

вољство Команде 28. дивизије и осталог њеног војничког састава а поготово јединица и припадника који су у тим акцијама учествовали са припадницима 285. ИБЛбр (Жепа). Наиме, предметна диверзантске акције изведене су на агресорскециљеве по Наредби заступника к-данта 28. Дивизије КоВ стр.пов.број:01-127/95 од 20.06.1995. године у циљу одврацхања четника од Сарајевског ратишта и везивања дела његових снага за зону одговорности 28. дивизије КоВ – пише Бећиревић, додајући да су у акцијама сребреничких снага на Србе учествовали комплетни водови њихови диверзанско-извидјачких снага.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Злочин у Сребреници осмислили странци!


Мајор Бећиревић наводи и наредбе које је командама проследио с тим у вези, указујући да су резлтати акција познати (у броју убијених, рањених Срба, уништене српске имовине, пр.а).


Овај Алијин официр не крију љутњу, па каже: Чини нам се да је Команда 285. ИБЛбр (Жепа) свој борбени извештај намерно концептирала тако да се код претпостављене Команде стекне утисак да је сам њен војнички састав изводио ова борбена дејства ради приписивања заслуга искључиво тој бригади. Према оваквом начину писања извештаја ми смо напред изразили свој став остајући при констатацији да то није поштено понајприје према војницима који су из састава других јединица а уцествовали су у акцијама. О овоме вас обавештавамо ради објективног информисања надајући се да ће Команда 285. ИБЛбр из овог извући одговарајуће поуке и убудуће се понашати у скалду са духом Армије РБиХ и своје извјштаје писати фер и коректно не умањујући ничије заслуге.


А, исти Бећиревић већ 30. јуна 1995. године пише да су сребреничке и снаге из Жепе, верне Алији Изетбеговићу, поред осталог, остватиле овакав учинак: ликвидирано је 13 четника, заплењена су 2 ПМ М-72, заплијењено је 8 АП, заплијењена су 2 пиштоља, рањено је више десетина четника.


- Наши губици у овим борбеним дејствима били су 2 погинула и 3 рањена борца – пише Команди корпуса у Тузлу Бећиревић. - У циљу спречавања непријатељских снага да са подручја око Сребренице и Жепе не упућују додатне снаге на сарајевско ратиште изведене су две диверзије у близини Сребренице и то: 23. јуна 1995. године у месту Осмаче и 23. јуна 1995.године у месту Бијело Стијење код Копривна и том прилике постигнути су следећи резултати: ликвидирано је 7 четника - заплењен је 1 ПМ М-72, заплењене су 2 АП, заплијењен је 1 пиштољ. Уништен је у потпуности путничкико возилио "Комби". На нашој страни нисмо имали никаквих губитака.


Заменик Насера Орића, даље, наводи да, опет „у циљу одвраћања непријатељских снага од сарајевског ратишта и њихово развлаццење према Сребреници и Жепи од 26. јуна 1995. године изведено је више успешних диверзија у дубини ПЗТ под агресорском контролом од 20-40 километара на подручју општина Хан Пијесак и Власеница на следецхим локалитетима: насеље Вишњица и утврдјење Бајте, рејон Црне Ријеке (споменик код раскршћа), рејон Црне Ријеке (Бојчино Брдо),објекат Врани Камен


Ликвидирано је, наводи Бећиревић, по њиховим проценама, “више од 40 четника, мада располажемо непровереним подацима да је агресор претрпио губитке од 71 војника”. Заробљен је, пише он, један непријатељски војник заплењено је 6 аутоматских пушака, две радио станице, пушкомитраљез, карабин, око 5000 метака, али и више десетина ситне и крупне стоке...