Кредитно задужење Републике Српске од 300 милиона марака према ЕБРД за финансирање деонице ауто-пута Коридора 5Ц у дужини од шест километара код Добоја изазвало је јуче велику свађу међу посланицима у Народној скупштини РС приликом расправе о овој тачки. Тешке речи попут "криминалци", "пљачка", "магарци", одзвањале су салом док се водила полемика о задужењу!

Опозиција је оптужила Владу РС да је потрошила милијарде марака које су прикупљене на основу акциза на нафту како би "крпила" буџет, уместо да су се градили путеви по Српској.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Због норме наставници иду од школе до школе

- Овај кредит од 300 милиона марака задужује сваког од 270.000 радника у Српској по 1.100 марака. Ово је срамота. Па зар Република Српска не може изградити ни километар ауто-пута из сопствених средстава, већ се мора за све кредитно задужити - упитао је посланик СДС Небојша Вукановић и додао да уколико Влада РС жели да види какви су путеви у Српској, треба да оде у Херцеговину и да види како се краве напајају на рупама на магистралном путу!

Из опозиције су навели и податак да је од 2008. године на нивоу БиХ прикупљено око 7,5 милијарди марака на основу акциза на нафту и путарине.

- Од тога су две милијарде отишле у Републику Српску, а ми сада опет подижемо кредит за ауто-пут - поручио је посланик Љубиша Крунић из ПДП. - Проблем је и када говоримо о цени изградње ауто-пута. Код нас она износи око 16,4 милиона марака по километру, најскупљи смо у региону.


С друге стране, из Владе РС су поручили да је кредитно задужење оправдано, а министрака финансија РС Зора Видовић је истакла да је циљ обезбеђивање новца за изградњу деонице ауто-пута Коридор 5Ц (фаза два), дужине око шест километара између петље Руданка и краја тунела Путниково брдо два (међуентитетска линија разграничења), укључујући мост преко реке Босне, два тунела и вијадукт.

- Услов за кредит је рок отплате до 15 година, као и период одгађања плаћања до три године који је урачунат је у рок отплате. Каматна стопа је шестомесечни еурибор плус један одсто. Кредит треба да се отплати 2035. године. Иначе, планирани рок за градњу ове обилазнице око Добоја је 31. децембар 2022. године. Ово задужење од 150 милиона евра је апсолутно оправдано. Када се задужујете код ЕБРД, значи да је утврђена сигурност и оправданост пројекта и да постоје гаранције да ће пут бити изграђен на најбољи начин због чега треба подржати ову одлуку - тврди Видовићева.Костадин Васић, посланик УС, поручио је опозицији да не види у чему је проблем око задуживања ако РС редовно сервисира кредите.

- Сви путеви по Европи се граде кредитима, а поготово у региону. Република Српска не ради ништа што не раде и друге земље - изјавио је Васић.


Небојша Вукановић


ИСТРАГЕ

Премијер Радован Вишковић поручио је јуче у НСРС да ће затражити од Тужилаштва и МУП РС да гледају и прате сваку седницу. Захтеваће и да истраже све наводе о корупцији и криминалу које износе посланици у Скупштини у току расправа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Дукићева: Препознати проблеме школа за децу са потешкоћама у развоју

КРЕДИТИ ОД 800 МИЛИОНА КМ

Народна скупштина разматрала је јуче и одлуку Владе РС да у овој години изда гаранције од 800 милиона марака за кредите које ће подићи јавна предузећа и установе. Највећи део гаранција, у износу од око 300 милиона КМ, односи се на изградњу хидроелектрана "Бистрица", "Јањина" и "Бук Бијела". Са око 200 милиона марака ће се гарантовати за кредите подигнуте у циљу изградње соларних електрана и ветропарка "Трусина", док ће се за ремонт и модернизацију термоелектрана гарантовати у износу од 100 милиона КМ.