ТУЖИЛАШТВО БиХ подигло је оптужницу против Ибре Ћуфуровића (24) из Велике Кладуше, којом се терети за организовање терористичке групе и пружање помоћи Исламској држави.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић саопштио је да се Ћуфуровићу на терет ставља да се у априлу 2014. године придружио ИД.

- Оптужени се терети да је 21. априла отпутовао у Турску, одакле је илегално прешао границу и дошао на територију Сирије где се придружио структурама ИД, коју је Савез безбедности УН прогласио терористичком организацијом - рекао је Грубешић.

Према његовим речима, Ћуфуровић је на сиријским ратиштима провео скоро пет година.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Срби повратници ничија брига!

- Оптужени је заједно са другим особама из БиХ, које су боравиле у Сирији, користећи име Абу Касим Албосни, учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни ИД у јединици "Вејт командос", која је касније променила назив у "Ел Акса" - истакао је Грубешић.

Ћуфуровић је у мају изручен БиХ из Сирије. Његов отац Шефик Ћуфуровић је након депортације сарајевским медијима изјавио да је његов син "заслужио смртну казну" и да га више не итересује.


ОТАЦ ОГОРЧЕН

ДА је отишао да ради, да заради новац, да помогне породици, па хајде. Он је отишао да убија невине људе. И сада, кад се врати, нека тражи свог Билала Боснића, он има и жене и куће, нека му он да све што му треба - изјавио је Шефик, који је био један од сведока тужилаштва на суђењу неформалном вођи вехабија у БиХ Билалу Боснићу.