МАРКО Чолић (32) осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на четири године затвора због бруталног премлаћивања Владимира Ковачевића, новинара БН телевизије.

Чолић је проглашен кривим за покушај убиства који се одиграо 26. августа прошле године пред зградом у насељу Обилићево, у којој новинар станује.

У пресуди се наводи да је Чолић заједно с још једним лицем (према оптужници Недељко Дукић који је у бекству) чекао Ковачевића на паркингу. Када је, враћајући се с посла, пришао згради напали су га телескопским палицама.

- Чолић је био маскиран капуљачом и Ковачевићу је, трчећи, пришао с предње стране и палицом га снажно ударио у главу. Ударцима палицама, остали нападачи су га оборили на асфалт и тукли све док није почео гласно да дозива помоћ, након чега су побегли - наводи се у пресуди.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Рингишпил пун људи пукао на пола, седморо повређених (ВИДЕО)

Ковачевић је у нападу задобио тешку повреду у виду нагњечења мозга и више лакших повреда - по глави, усни, уху, рамену, натколеници и потколеници.

У образложењу пресуде, судија Бранимир Јукић појаснио је да је крунско за доказивање кривице било то што је Ковачевић препознао Чолића као једног од нападача, као и вештачење телескопске палице која је испала нападачима. Палица је сутрадан пронађена на паркингу. На дршци су откривена два Чолићева ДНК трага. Један се у потпуности подудара с његовим ДНК, а други, помешани траг је од најмање четири особе, где је Чолић мањински донор, а већински непозната мушка особа. На металном делу палице био је Ковачевићев ДНК.Новинар Владимир Ковачевић у судници

Помоћу изгубљене палице Чолић је и откривен, јер се сутрадан вратио на место злочина да је потражи. У суседну улицу у незнању га је довезао познати кајакаш Дарко Савић, који га је тренирао за боксерски меч.

Одбрана је тврдила да је Чолић пред Ковачевићеву зграду дошао како би видео да ли се на паркингу налази зелени "ровер" његовог пријатеља, који је требао да се врати из Шпаније, а не како би тражио палицу. Постојање ДНК трага на палици одбрана је правдала тиме што је Чолић такве палице често одузимао радећи као редар у клубу "Балкан" или тиме што је такве палице додиривао у "Арми шопу". Међутим, веће сматра да то ничим није доказано. Одбрана је тврдила да Чолић има алиби за време напада, који му је дала његова невенчана супруга Вања Крсмановић.

- Суд није поклонио веру том исказу, јер је супротан с доказима, а и постоје одређене нелогичности - рекао је Јукић.

Гордан Јовишевић ,Фото Д. Поздеровић

Мотив напада на Владимира Ковачевића није откривен. Сумња се да су Чолић и Дукић били плаћени да га претуку, али ни данас није познато ко је био налогодавац злочина и колико им је плаћено да новинару разбију главу.

МЕДИЈА НИКАД ВИШЕ

ИЗРИЦАЊЕ пресуде пратило је више од 20 медијских кућа, што је апсолутни рекорд када је у питању бањалучки Окружни суд. Чолићу је након пресуде продужен притвор, што је засметало браниоцу Гордану Јовишевићу.

- Незапамћено је у судској пракси да се као разлог за продужење притвора наводи број медија који су присутни на рочишту. Због тога треба да се запитамо да ли је ово суђење било на основу медија или доказа - рекао је Јовишевић, најавивши жалбу на пресуду.