Дукићева: Побољшати примену инклузије

Д.Л.

четвртак, 11. 07. 2019. у 15:28

Дукићева: Побољшати примену инклузије
Главни разлог због којег се приступило изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању у Републици Српској јесте то што је био споран његов дeо
Главни разлог због којег се приступило изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању у Републици Српској јесте то што је био споран његов дeо који се односи на давање сагласности за ангажовање асистента у основним школама за рад са децом са потешкоћама у развоју уколико су обезбеђена материјална средства.


Начелник Оделења за основно васпитање и образовање у Министарству просвете и културе Републике Српске Гордана Дукић рекла је да је Уставни суд Српске оспорио члан који се односи на потребу давања ове сагласности за ангажовање ових асистената уколико су обезбеђена материјална средства.


Она је навела да се након тога приступило брисању оспорене норме, јер изазива правну несигурност код ученика којима је потребна таква подршка. - Школа је доступна свакоме под једнаким условима, а основно образовање и васпитање је бесплатно и обавезно, рекла је Дукићева новинарима у Бањалуци пре јавне расправе о овом нацрту закона.Она је навела да је циљ побољшати примену инклузије и ефикасност васпитно-образовног процеса, односно рефлексивну праксу. - Уочили смо и да имамо 34 основне централне школе са мањим бројем оделења од 14, колико је законом предвиђено да би школа задржала статус, због чега смо олабавили норму, а све те школе ће бити разматране, додала је Дукићева.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Тривић: У септембру реформа образовања и више праксе


Према њеним речима, у закону су прецизирани и услови оснивања приватне школе.


Она је подсетила да је законом предвиђено и да, како би деца била безбеднија, прослава мале матуре буде организована у просторијама школе или у културним и спортским установама у локалним заједницама, а не у угоститљским објектима као до сада.


Директор Основне школе "Бранко Радичевић" у Бањалуци Дарија Мићић рекла је да је за ову образовну установу, која ће у идућој школској години имати 1.800 ученика у 71 оделењу, најважнији део измена закона који се односи на инклузију.


Мићићева је навела да ова школа има 12 асистената који раде са децом са потешкоћама у развоју и веома је битно да и даље буду ту да би деца равноправно учествовала у процесу основног образовања.


Јавне расправе, у којима учествују директори, педагози и секретари, у наредном периоду биће одржане и у Дервенти, Источном Новом Сарајеву, Требињу, Зворнику и Бијељини.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације