КПЗ Бањалука: Уз звуке тамбуре заборавили на затворске зидине

Д.Л.

среда, 10. 07. 2019. у 21:30

КПЗ Бањалука: Уз звуке тамбуре заборавили на затворске зидине

Фото: КПЗ Бања Лука

Концерт у КПЗ Бањалука је почео минутом ћутања затвореника и запослених у част недавно преминулог вође ансамбла, истакнутог бањалучког композитора Здравка Ћосића
Увођење културних садржаја у затворске зидине могло би помоћи ресоцијализацији затвореника, а такву праксу примењују у Казнено-поправном заводу Бањалука, где је одржан концерт ансамбла “Бањалучки вез”, односно бившег Градског тамбурашког ансамбла Здравка Ћосића.


Концерт у КПЗ Бањалука је почео минутом ћутања затвореника и запослених у част недавно преминулог вође ансамбла, истакнутог бањалучког композитора Здравка Ћосића.

Директор Казнено-поправног завода Бањалука Горан Селак истакао је да организовање културних догађаја у овој установи увек има позитиван утицај и да се организовањем оваквих манифестација обогаћују културрно просветне активности.

– Ово је једна у низу активности које доприносе ресоцијализацији, али и развијању креативности код осуђених особа. Такође, један овакав догађај као што је наступ наших бањалучких тамбураша, има велики утицај на позитивну атмосферу у установи и представља велики догађај за затворенике. Организујемо још многе културно-уметничке догађаје у којима учествују затворене особе, али овај концерт је свакако нешто што су чекали и о чему ће причати данима након концерта – истакао је Селак.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КПЗ Бањалука: Похвале и од европских институција


Казнено-поправни завод Бањалука недавно је добио признање Европског комитета за спречавање мучења и нечовечних и понижавајућих радњи и поступака (ЦПТ) те је наведен као установа за пример.


Похвале и високе оцене за рад добили су и од Министарства правде Републике Српске, Министарства правде БиХ и Независне комисије Парламентарне Скупштине БиХ за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права.


Фото: КПЗ Бања ЛукаПратите нас и путем иОС и андроид апликације