ОПШТИНУ Србац посетио је председник Владе РС Радован Вишковић, кога је начелник Општине Млађан Драгосављевић упознао са последицама незапамћеног невремена, које је недавно захватило северозападни део те општине и проузроковало вишемилионску штету.

- Општина Србац прогласила је ванредно стање, које је још на снази. Олујни ветар је причинио штету на свих пет далековода, а још горе је прошла нисконапонска мрежа, јер је без струје око хиљаду домаћинстава, а без воде је остало око 430 домаћинстава. Без крова су остале школе, Дом здравља, Ватрогасна јединица и неколико стотина стамбених и помоћних објеката. Комуналне службе су изванредним напорима раскрчиле саобраћајнице и улице у граду, али је посебан проблем у пољопривреди, где су страдали пластеници, кукуруз и поља пшенице - информисао је начелник Српца високог госта.

Прочитајте још - Гром ударио у антену, запалио кућу (ФОТО)

Премијер Вишковић обећао је да ће Влада РС, путем Фонда солидарности, помоћи тој локалној заједници, али то не значи да ће сва штета бити надокнађена.

- Да климатске промене треба озбиљно схватити доказ је да је само у РС ове године било временских непогода у четири наврата и нема те владе која то све може надокнадити. Размишљамо да се пољопривредна производња под ведрим небом осигура и да Влада плати премије осигурања, а осигуравајуће куће надокнаду штете - рекао је Вишковић.