У ДЕРВЕНТСКОМ насељу Српска варош после 27 година служена је вечерња молитва у православном храму, који верујући народ града на Укрини подиже из пепала. Реч је о обнови старе цркве из 19. века, која је минирана и порушена у протеклом рату, на Спасовдан 1992. године, под окупацијом Војске Хрватске и локалних муслиманско-хрватских јединица тзв. Армије БиХ.

- Хвала Богу, данас на овом месту имамо нову богомољу где вршимо богослужења, а догодине ћемо се и преселити овде. Сећамо се у молитвама свих наших предака, који су успели да заснују цркву на овом месту - рекао је свештеник Радојица Ћетковић окупљеним парохијанима.

Обнова и подизање новог храм на темељима похаране старе цркве у Српској вароши отпочети су пре годину дана. Већ је и покривен, а недавно су подигнута и оба крста.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Мини-кула доводи госте

- Ово ће у Дервенти бити друга црква и ово свето место ће бити наше утврђење у вери, љубави и нади, где долазимо, кад пролазимо и да увек будемо скрушени у молитви - рекао је тим поводом епископ зворничко-тузлански Фотије, подсетивши да је крст симбол живота, симбол распећа, али и симбол победе и васкрсења.

То најбоље симболизује најновију историју Дервенте, која је од једног од најпорушенијих градова у бившој Југославији доспела у круг развијенијих локалних заједица Српске.

Стара црква у Српској вароши раније је била посвећена Успењу Пресвете Богородице, али је Српска православна црква преломила да нови храм буде посвећен Благовестима, које се празнују 7. априла.