ПАРАГЛАЈДЕРИСТА и председник Градске борачке организације Добој Петар Тубић припитомио је младунче медведице коју су непознати криволовци одстрелили и мали меда је остао сироче.

Тубић на Околиштима у Горњој Пакленици у Спортском омладинском центру адреналина и туризма, којим такође руководи, Маши је нашао нови дом, где уколико жели у ове топле дане када нема купача радним данима може и да се окупа у њиховом језеру. Недавно су га ту посетила и деца са Косова, који су били гости Петрова и Добоја, а у понедељак и репрезентативци Србије у седећој одбојци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Швајцарској збринут медвед одузет у Србобрану (ФОТО)

Шта ће надаље бити са Машом и њеним "одрастањем", Тубић каже да већ размишљају о томе. Како у Републици Српској нема азила за медведе, а пре него што би временом морао да буде смештен у неки резерват или зоолошки врт каже да размишљају како да га задрже на овим просторима.

- Озрен нема станиште за медведе, они који се нађу на овим просторима су углавно у пролазу, па размишљамо да у сарадњи са добојском Туристичком организацијом и градоначелником Борисом Јеринићем на Озрену формирају станиште да Маша и кад порасте остане на овој планини - каже, за "Новости", Тубић.

Петар Тубић са младунчетом

Свестан је, вели, да би могла постојати опасност да, када меда мало одрасте, инстинктивно одлута у шуму и, као и његова мајка, постане плен несавесних криволоваца.

Засада Маша остаје на планини Озрен, а овог лета су долазак на језеро, управо због мечета, најавили многи Тубићеви пријатељи и познаници, као и излетници. Желе да га виде, али и да се фотографишу са њим.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПЕТ КИЛОМЕТАРА ОД ЦЕНТРА ЧАЧКА И, оде медвед ка Јелици...


- Машу камера воли и постао је права атракција, а, што је занимљиво, воли и он да позира.

И новопостављени игуман манастира Свети Никола на Озрену Гаврило Стевановић, меду неретко посети од када је дошао на службу у средњовековну задужбину Краља Драгутина.

- Навикао је на људе и свима, па и деци, дозволи да га помазе и поиграју се са њим. Нисмо имали свога меду већ сам Петру, који му је сада и отац и мајка, дао да му купи и почасти меду његовом омиљеном посластицом - каже игуман Гаврило.

Игуман манастира Озрен са медведићем


ПАРАГЛАЈДИНГ

МАШИ се, кажу нам на Околиштима, посебно свиђа да посматра вежбе овдашњих параглајдера, који у оквиру добојског Праглајдинг клуба ParaGhost ("Парагост") вежбају на Озрену. Кажу да су га једва одвојили од једне летелице на којој је покушава да се намести за полетање.