ЗАВРШНИМ речима тужилаштва и одбране у Окружном суду у Бањалуци завршено је суђење боксеру Марку Чолићу, оптуженом за покушај убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, а пресуда ће бити изреченау петак.

Оптужницом, Чолић се терети да је 26. августа прошле године заједно са Недељком Дукићем, који је у бекству, покушао да убије Ковачевића, кога су телескопским палицама изударали по глави и телу. Мотив, као и налогодавац напада нису откривени.

Окружни јавни тужилац Татјана Нинковић од суда је тражила да Чолића огласи кривим, те да га казни у складу са законом.

- Неспорно смо доказали да је Чолић крив за дело које му је стављено на терет. Ковачевић га је у два наврата препознао као нападача који му је пришао с предње стране и палицом га ударио по глави - рекла је Нинковић.

Чолићеву кривицу, како каже, потврђује и то што је његов ДНК пронађен на палици којом је Ковачевић претучен. Подсетила је и на сведочење бањалучког кајакаша Дарка Савића, који је дан након напада, Чолића довезао у близину места злочина, што су снимиле и надзорне камере, како би по тврдњи истражилаца тражио изгубљену палицу.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ЗАВРШНЕ РЕЧИ НА СУЂЕНЈУ МАРКУ ЧОЛИЋУ: Тужилаштво тражи затвор, одбрана слободу

Одбацила је наводе одбране о томе да се Чолићев ДНК на палици нашао зато што ју од некога одузео док је радио као обезбеђење у ноћном клубу. Сматра и да никакву доказну вредност нема наводни алиби, који је Чолићу дала његова невечана супруга Вања Крсмановић.

С друге стране, адвокат Гордан Јовишевић сматра да оптужница није доказана и предложио је суду да Чолића ослободи кривице и пусти из притвора.

- Није доказано да је дело почињено заједно и по претходном договору са Дукићем. Веза између њих се не може наћи ни у једном доказу - рекао је Јовишевић.


ОПТУЖЕН Марко Чолић, Фото БН ТВ

Указао је да у претресима није пронађен ниједан дукс, иако се у оптужници наводи да су нападачи били маскирани капуљачама дуксева. Јовишевић сматра и да су Ковачевићеви искази били контрадикторни, посебно приликом препознавања оптуженог.

- Палица је нађена тек сутрадан, иако је увиђај урађен претходне ноћи. Могу да закључим само да ју је ту неко донео - рекао је Јовишевић.

Указао је да је Чолић узоран спортиста, отац троје малолетне деце, и да се током поступка коректно понашао.


ЖАО МУ КОВАЧЕВИЋА

МАРКО Чолић сматра да је доказао своју невиност. Истакао је да никада није осуђиван, и да је као спортиста подржавао хуманитарне акције против насиља.

- Радим као возач санитета и редар у клубу. Два посла, јер имам троје деце. Јако ми је жао Ковачевића и тога што му се десило. Али ако будем осуђен, то ће значити да је стварни извршилац амнестиран и ослобођен - рекао је Чолић, док је његова сестра у судници плакала.

Додао је да би волео да га суд пусти на слободу, како би запалио свећу родитељима, који су умрли док је био у притвору.