ПРЕДСТАВНИЦИ шест од осам синдикалних организација, које делују при "Железницама Републике Српске" поднеће идуће седмице пријаве против одговорних лица за несавесно пословање и воишемилионску штету, када је реч о исплати топлог оброка и регреса радницима, један је од закључака са састанка синдиката. На састанку је затражено пролонгирање рока до ког Управи треба доставити примедбе на предлоге правилника о организацији и систематизацији радних места, И о награђивању радника.

- Ми смо од 2012. имали низ разговора и преговора да се топли оброк укалкулише као обавеза, а да се исплати аконтација како би се избегло подношење тужби против "Железница". Дошли смо до самог зида, нисмо имали времена да чекамо, с обзиром на рокове, када је реч о застаревању. Тужили смо и добили спор - рекао је председник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

Цвјетковић каже да Управа није уважила захтев и да је током судског поступка направљена милионска штета "Железницама".

Он није навео против кога ће бити поднете пријаве, додавши да ће се синдикати у петак, 12. јула, на састанку усагласити о томе.

Председник Синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић каже да је истекао рок дат Управи "Железница" и ресорном министарству за повећање плата, а по захтеву 7. јуна, када је одржан получасовни штрајк упозорења.

Прочитајте још - Железнице РС уводе модернији и сигурнији рад

- Истрајаћемо на захтеву за повећање плата свим запосленима и да се то примени кроз паравилник о раду, а у будућности кроз колективни уговор - рекао је Чамџић.

Он истиче да су протести као облик синдикалне борбе све извеснији, али је само питање времена када ће то бити и у којем облику и да ли ће се прикључити и остале чланице Конфедерације.

Отправник возова у Добоју Горан Петковић указао је на масован одлазак стручних радника свих профила из "Железница" и да су остали радници додатно оптерећени, јер им се обједињује неколико послова.

Из Управе ЖРС речено је да ће синдикалним организацијама одговорити након пријема њихових захтева, када буду били упознати о садржају.

УПОЗОРЕЊЕ

ЧЛАНОВИ шест синдикалних организација, које делују при ЖРС одржали су 7. јуна получасовни штрајк упозорења, са којег су поручили да желе повећање плата од 12 одсто у наредна три месеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање својих радних права.