ЈОШ нису расветљени услови великог замућења Укрине на прњаворском и дервентском подручју током прошлог викенда. Чекају се налази из лабораторије "Еуро инспект" Осјечани, чији су техничари прошле суботе, у пратњи републичких водних и еколошких инспектора, узели за лабораторијску анализу пет узорака замућене воде.

Прочитајте још: НЕОБИЧНА БОЈА РЕКЕ ИЗАЗВАЛА ПАНИКУ: Грађани у страху, на помолу еколошка катастрофа?

- Време трајања самих анализа условљено је лабораторијским процедурама, од чијих резултата ће зависити даље поступање. Надлежни републички инспектори континуирано прате стање на терену, како би на лицу места утврдили да ли су промене и даље присутне - поручили су из Инспектората РС.

У међувремену су се огласили и ЕТФ РиТЕ "Станари", односно тамошња термоелектрана и рудник, негирајући оптужбе да су они кривци за замућење Укрине. У овој термоелектрани тврде да из ње нема испуштања било каквих отпадних технолошких вода, нити је то могуће, а нарочито не хемикалија. Навели су да је узрок замућења Укрине, заправо, велика количина кише.

Прочитајте још: ЕКОЛОШКИ ИНЦИДЕНТ У “ИНЦЕЛУ”: После анализе земљишта биће предузете мере

- У ноћи између 27. и 28. јуна, у веома кратком периоду пала је велика количина кише, односно 21 литар по квадратном метру на ширем подручју Станара, које обухвата површински коп Рашковац. То је изазвало огроман прилив воде у локалне водотоке Остружња, Радња и Мала Укрина, који се уливају у реку Укрину, и узроковало њено замућење - саопштили су представници ЕТФ у Станарима.

Укрина је у међувремену делом повратила своју ранију боју, али огорчени Дервенћани и Прњаворчани са нестрпљењем ишчекују резултате анализе, као и расветљавање свих околности које су утицале на замућење ове некада кристално чисте лепотице.