Ракуљ: Пензионери у РС у лошијем положају у односу на регион

Д.Л.

петак, 05. 07. 2019. у 17:28

Ракуљ: Пензионери у РС у лошијем положају у односу на регион

Илустрација / Depositphotos

Ракуљ је рекао да је раније договорено да ће у складу са растом плата бити повећаване и пензије, истичући да је прошле године однос просечне пензије у односу на просечну плату био 43,5 одсто
Председник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ поздравио је одлуку Владе Републике Српске о повећању пензија од јула за два одсто и сматра да је то почетно повећање за ову годину.

Ракуљ је рекао да је раније договорено да ће у складу са растом плата бити повећаване и пензије, истичући да је прошле године однос просечне пензије у односу на просечну плату био 43,5 одсто, а након најновијег повећања пензија тај однос ће бити 42 одсто. - Пензионери Републике Српске су у лошијем положају у односу на пензионере у окружењу, истакао је Ракуљ.


Он је рекао да мора бити пронађено решење за повећање пензија, посебно најнижих које су испод 500 КМ од којих се не може живети.


- Мора се тражити решење, макар неку ванредну поделу, истакао је Ракуљ.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Јулска пензија биће већа за два одсто


Позивајући се на податке Републичког завода за статистику, Ракуљ је рекао да просечна плата у Српској износи 903 КМ, а пензија 379 КМ, што је 42 одсто према плати, а са претходном Владом је договорено да пензија неће ићи испод 43,5 одсто.


Влада Републике Српске донела је јуче одлуку о ванредном усклађивању општег бода и пензија чиме ће пензије почев од јулске бити увећане за два одсто.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)