ДА се делу грађана једног града обезбеде контејнери у које могу одлагати отпад, а другом да смеће пакује у најлон кесе и износи из кућа и станова, како би их комуналци одвозили на депонију, представља кршење људских права!

Тако сматрају у Удружењу потрошача ДОН Приједор, водећој организацији у БиХ, када је у питању брига и помоћ у остваривању права потрошача.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗДРАВЉЕ ВАЖНИЈЕ ОД КАСАРНЕ: Грађанима смета складиште оружаних снага

- Нама је то једноставно невероватно, како се таква одлука може донети и спровести у дело - изјавила је "Новостима" директорка Удружења ДОН Муриса Марић.

А, управо тај пример је у Добоју, где су грађани градских насеља Усора и Баре огорчени на понашање Комуналног предузећа "Прогрес", које их већ 16 година тера да смеће и другу врсту отпада сакупљају у најлон вреће.

Одвожење контејнера са ова два подручја друге градске зоне уследило је недуго након приватизације тог јавног предузећа. Образложење је било да им се не исплати дотадашњи начин прикупљања отпада, уклонили су контејнере и наложили грађанима да смеће прикупљају и чувају у неквалитетним врећицама запремине од 120 литара.

У одређени дан једном недељно камион "Прогреса" се "прошета" градом и прикупи вреће испред кућа и стамбених зграда, али само са ознаком тог предузећа.

На прве протесте огорчених грађана одговорено је да ће се контејнери уклонити у целом граду, што се наравно није догодило.

Муриса Марић / Фото Љ. Ђурић

Усорани и Барани отпад још увек морају да трпају у вреће и неретко га сакупљају након проласка паса луталица, односно док се тај један дан у недељи не појави фамозни камион за прикупљање отпада.

Како би ове друге наговорили да редовније измирују своје обавезе, руководство "Прогреса" својевремено је организовало, ни мање ни више него - наградну игру. .

- Оно што нам је такође невероватно, јесте да те исте кесе грађани уз рачун морају да плате по кеси пола марке, да могу добити максимално четири месечно, и да по њих морају доћи у то предузеће - истиче Марићева, и додаје да су јој у локалној управи у Добоју потврдили све те информације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радови на бушотини у Обудовцу настављају се у јулу

ПРОВЕРА

КАКО би били сигурни да редовно плаћају смеће у насељима Усора и Баре, контролори Комуналног предузећа "Прогрес" заједно са возилом за депоновање смећа у другом возилу проверавају да ли је на кесама и лого тог предузећа у које одлажу смеће.

Тамо где их није било, камион се једноставно удаљио (на слици), а контролор у свом возилу наставио би да га прати.