Миличевић заменик председника СДС?

С. МИШЉЕНОВИЋ

02. 07. 2019. у 08:40

Миличевић заменик председника СДС?

ЗАСЕДАЊЕ Скупштина СДС

Који потези следе у најјачој опозиционој странци у Српској након изборне Скупштине. Нови лидер мора, пре свега, да "помири" две струје у партији

ПОБЕДА Мирка Шаровића на изборима за председника СДС показала је да је та странка, ипак, подељена на две опције. Иако су покушали на све начине да постигну јединство у СДС пред изборе, и да буде само један кандидат за председника, до тога није дошло и ишло се са два кандидата, Миланом Миличевићем и Мирком Шаровићем. Након преспаване ноћи, чланство СДС је става да је поменути двојац Шаровић-Миличевић преко потребан СДС у наредном периоду, и да никако не сме доћи до "зле крви" између њих двојице и поделе странке на две опције!

- Најбоље решење за СДС је да Мирко Шаровић, сада као председник СДС именује Миличевића за заменика председника, уместо његове досадашње функције председника ГО СДС. Та функција је уведена изменама статута и њега предлаже управо председник СДС - кажу извори "Новости" из СДС.

Даље тврде да би именовањем Миличевића за заменика председника, Шаровић послао јасну поруку да поштује и све оне, који су дали свој глас Миличевићу и да је спреман да ради у корист свих чланова СДС, али и да у Миличевићу види десну руку и најближег сарадника, који ће са њим водити странку.

- Иако се причало пре избора да ће Мирко Шаровић за заменика председника именовати Вукоту Говедарицу, то би сада био аутогол новог председника. За Шаровића је сада најбитније да направи отклон од Говедарице и јасно подржи Миличевића и све оне који су гласали за њега. Тим потезом Шаровић би јасно показао да је прагматичан политичар који жели, како је и најавио, од СДС да направи победничку странку - истичу извори "Новости".

Даље наши саговорници кажу и да делегати, који су подржали Миличевића на изборима носе око 70 одсто гласова СДС на изборима и да долазе из јаких упоришта те странке.

- Уколико жели да сачува СДС нови председник мора да "пусти низ воду" свог претходника. То је цена напретка СДС - кажу саговорници нашег листа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Мирко Шаровић на челу СДС

Драго Вуковић, политички аналитичар и председник Института за друштвена истраживања, каже да је у СДС пропао покушај постизања јединства,и да тек сад предстоји велики посао пред новим председником странке.

Милан Миличевић

- Делегати СДС су дошли на скупштину већ подељени због лобирања и нису се поделили када су слушали програме кандидата. То није добро за СДС - каже Вуковић.

Уколико нови председник СДС, намерава да направи победничку странку, он мора дефинитивно да забрани локалним "шерифима" да владају странком.

- Шаровић је флексибилан и прагматичан политичар. Он мора озбиљно да рачуна на Миличевића, иако је лоша порука што се нису заједно појавили на прес-конференцији после избора. СДС је потребан и РС и БиХ за стабилизацију политичке ситуације и због тога странка мора деловати јединствено - истиче Вуковић.

САСТАНАК

ПРЕД одржавање Скупштине СДС у недељу, састала су се и два кандидата за председника. У разговору између Шаровића и Миличевића "осетило се" да је начелник Теслића био убеђен у победу за лидера СДС. Након пребројавања гласова, када је видео да је поражен за 24 гласа, незадовољан је напустио скупштину. Ипак, Шаровић је одмах након победе јасно поручио да озбиљно рачуна на Миличевића.

ЧЕСТИТКЕ

ПРЕДСЕДНИК Главног одбора СДС Милан Миличевић изјавио је да је та политичка партија демократском процедуром изабрала новог председника.

- Још једном честитам Мирку Шаровићу на избору. Надам се да ће након овога почети квалитетна консолидација странке - рекао је Миличевић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације