Река Укрина добила је код Дервенте необичну окер боју, што је изазвало забринутост да је у питању могућа еколошка катастрофа, преносе “Независне”.

Фотографија на којој се види река окер боје проширила се друштвеним мрежама, а о Укрини се расправљало и у локалној скупштини.

Одборник Сања Димитрић поставила је на седници питање да ли се обавља микробиолошка анализа воде Укрине добила одговор да таква контрола постоји само на базенима и да је практично немогуће спроводити контролу речних вода.

Дмитрић је навела да су јој неколико дана касније из Одељење за инспекцијске послове јавили да су узорци воде узети и да ће сви на време бити информисани када резултати стигну.

Прочитајте још - ЛИМОМ ПЛУТА ХИЉАДЕ БЕЛИХ МЕХУРИЋА: Грађани сумњају да је река загађена

Она истиче да могућа загађеност реке није проблем само за купаче, већ и за све становнике Дервенте и околних места.

“Ако у води има хемијских састојака, то утиче на сав живи свет, биљке и животиње", рекла је Димитрић.

Милорад Симић, начелник Дервенте, рекао је за "Независне" да се анализе воде не раде у континуитету, али да се раде када грађани пријаве да се нешто на реци мења, што је, према његовим речима и сада урађено.

Он је истакао је да су у Одељењу за инспекцијске послове након изласка на терен рекли да ситуација није алармантна и да је необична боја посљедица испирања рудаче у руднику Станари.