ЖЕЛИМИР Лепир, главни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци, тврди Тужилаштво није у никаквом сукобу са Полицијом Републике Српске због предмета "Бојан Копрена".

- То су слободне интерпретације новинара или неких руководилаца МУП РС, који су се поводом предмета несталог Бојана Копрене оглашавали у медијима - рекао је Лепир.

Нагласио је да се Тужилаштво у свом раду придржава Устава и Закона, и да своје одлуке доноси у складу са законом. Лепир каже да ни грађани, ни припадници МУП РС никада нису коментарисали одлуке Тужилаштва у медијима или себи дозвољавали да врше анализу прикупљених доказа и саопштавају да је нека одлука незаконита.

Прочитајте још - СЛУЧАЈ УБИСТВА БОЈАНА КОПРЕНЕ: Откривене кости, а истрага тапка!

- Такав непрофесионалан однос појединих полицијских службеника МУП РС према једној, надасве, исправној и законитој одлуци тужиоца, може да створи утисак код грађана да се полиција и тужилаштво сукобљавају, што напросто није тачно - рекао је Лепир.

Он је замолио грађане и колеге из МУП РС да схвате и прихвате да се истраге окончавају у предмету, а не у медијима и да се таквом праксом нарушавају углед Тужилаштва и МУП РС.

Прочитајте још - ЗАСТОЈ У ПРЕДМЕТУ "БОЈАН КОПРЕНА": Истрага одгођена јер се већина инспектора налази на годишњем одмору?

Подсетимо, МУП РС је у јуну прошле године ухапсио Бошка и Богдана Диљевића због сумње да су убили Бојана Копрену, који је нестао у јулу 2014. године. Тужилаштво је тада одбило да прими осумњичене на саслушање. МУП је због тога поднео пријаву Републичком тужилаштву и Високом-судском и тужилачком против тужиоца Татјане Нинковић.

Желимир Лепир Фото В. Данчић

Затим је Тужилаштво отворило истрагу против два инспектора МУП РС због сумње да су изнуђивали исказ од сведока у случају "Копрена". У јуну ове године Тужилаштво је обуставило истрагу против Диљевића због недостатка доказа, а ту одлуку су детаљно образложили. Између осталог, у наредби је наведено да је кључни сведок полиције признао да је лагао када је Диљевиће оптужио за убиство. Полиција је недавно тражила изузеће предметног тужиоца из предмета "Копрена", док је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио да "ни са једним тужилаштвом немају тако лошу сарадњу као са ОЈТ Бањалука", посебно се осврћући на случај "Копрена".

Потврдио је и да је Тужилаштво тражило да се организује препознавање чак 13 инспектора од стране Бошка Диљевића. Препознавање је заказано за 24. јун, али се није догодило, јер је МУП обавестио Тужилаштво да је "део инспектора на годишњем одмору, а други део на радним задацима".

ОТКРИВЕНЕ КОСТИ

У ЈУЛУ прошле године инспектори МУП РС су у шуми Дреник на Мањачи пронашли, према непотврђеним информацијама, око 200 костију за које се сумња да су посмртни остаци Бојана Копрене. Једна кост је вештачена и са великим степеном вероватноће је потврђено да припада особи сродној с Копренином мајком. Да ли остатак припада Копрени и да ли се уопште ради о људским костима никада није обелодањено.