ИАКО је у среду, 26. јуна, ипак, одржана седница Представничког дома Парламента БиХ, али без посланика СНСД, ДНС, СП, УС, који чине и владајућу коалицију у Републици Српској, и даље остаје одлука поменуте коалиције да не долази на седнице, све док се не формира нови сазив Савет министара БиХ. Легално изабрани представници РС у заједничким институцијама неће попустити под било каквим притисцима и уценама и браниће уставна и законска права РС и српског народа.

- Тражимо да се одмах и безусловно формира власт на основу демократски изражене воље грађана на протеклим изборима. Не пристајемо на то да Парламент БиХ на било какав начин даје легитимитет онима које српски народ у Српској није изабрао да га представљају, и у томе нема ништа нелегитимно и противзаконито - поручио је у среду Сташа Кошарац, председавајући Клуба посланика СНСД у ПБиХ, након што се посланици СНСД СП, ДНС и УС нису појавили на седници Парламента БиХ.

Прочитајте још - СНСД УПОЗОРАВА: Нећемо дужи технички мандат Савету министара

Кошарац додаје како су "политичари из Сарајева опет пронашли неке Србе из РС, који су најавили да ће тужити посланике СНСД, због наводног нерада у ПБиХ и недоласка на седнице".

- То су чисте глупости, јер никада, нико и нигде није усвојио закон који спречава изабраног посланика да изрази свој политички став - нагласио је Кошарац.

Он је додао да је став СНСД и коалиционих партнера те странке потпуно јасан, уставан и законит.

Према његовим речима, Бакир Изетбеговић и његови ментори у појединим сарајевским амбасадама морали би добро да се замисле о томе какав хаос производе и шта ће бити резултат тог хаоса.

- Ситуација у вези са неформирањем Савета министара потпуно је демаскирана, и јасно је да одговорност за то искључиво сноси СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић - оценио је посланик СП у ПД ПБиХ Јаков Галић.

Сташа Кошарац

Галић је подсетио да је коалиција странака из Српске (СНСД, ДНС, СП) учинила све да још у децембру буде формирана власт на нивоу заједничких институција БиХ, дефинишући мандатара за Савет министара, и структуру министарских места.

- Тиме би била спроведена воља народа изражена на изборима, и створени услови за хитно решење бројних економских питања у БиХ, а, пре свега, наставак изградње крупних инфраструктурних објеката у области саобраћаја, енергетике и економије уопште - навео је Галић.

Прочитајте још - ПРЕДЛОГ КЛУБА ПОСЛАНИКА СНСД: Без новог Савета нема седница Парламента БиХ!

Он је упозорио да због блокаде СДА у овом процесу трпи цела БиХ, а посебно Република Српска, која је експресно формирала власт, дефинисала стратешке политике и показала потпуну спремност на заједнички рад на нивоу БиХ.

О ПРАВОСУЂУ И МИГРАНТИМА

ПОСЛАНИЦИ ПБиХ су у среду усвојили дневни ред, који је имао две тачке, и то - актуелна ситуација у правосудним институцијама БиХ, и информација Савета министара у техничком мандату о приливу масовног броја миграната и избеглица у БиХ, с освртом на ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Сазивање хитне седнице тражило је 14 посланика из СДП, СББ, Наше странке, СДС, ПДП, А-СДА, ПДА и Независног блока.

ТЕГЕЛТИЈА

ПРЕДСЕДНИК Високог судског и тужилачког савета БиХ Милан Тегелтија рекао је да се нико из те правосудне институције неће појавити на седници Представничког дома ПС БиХ, јер нико није добио позив за присуство, истакавши да је "ад хок позивање неозбиљно".