НАЧЕЛНИК Општине Гламоч Небојша Радивојша изјавио је да има информације да би све оружје, које је произведено у Федерацији БиХ требало да буде тестирано на војном полигону "Барбара", где се годинама уништава вишак наоружања и минско-експлозивних средстава, упркос противљењу локалног становништва. Он је упозорио да би то изазвало аларманто стање у општини Гламоч, и позвао надлежне институције да не дозволе да се то деси.

- До када ће се уништавати вишак наоружања и минско-експлозивних средстава, нико не зна, јер надлежне институције БиХ о томе годинама не желе да говоре, а ми у Гламочу годинама се боримо са тим проблемом - навео је Радивојша.

Радивојша истиче да Гламочко поље, које се убраја у типична крашка поља, обилује биљним и животињским светом.

- За полигон "Барбара" не смемо и не можемо рећи да је сасвим уобичајена појава, која не може оставити никакве последице. Сматрам да већ плаћамо велику цену - рекао је Радивојша.

Председник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у Федерацији БиХ Миле Марчета каже, за "Новости", да подржава начелника општине, који се противи намерама да се на овдашњем војном пологону "Барбара" тестира наоружање произведено у овом ентитету, и додаје да су Срби спремни да организују масовна окупљања уколико се власти оглуше о овај проблем.

- Уколико буде тачна информација да ће све наоружање које је произведено у ФБиХ бити тестирано на војном полигону "Барбара" у Гламочу, то ће изазвати тоталну катастрофу - рекао је Марчета. Он каже да није случајно што се ово дешава на просторима где су се вратили Срби.

Прочитајте још - Срби из Гламоча: Наплата уништене имовине

- Неко намерно и смишљено ради на томе да се Срби не враћају на своја огњишта. Исто тако је и у Двору, где је главна тема одлагање радиоактивног отпада - каже Марчета.

Миле Марчета

Горан Ајдер, војни аналитичар, каже, за "Новости", да евентуално спровођење идеје Федерације БиХ о тестирању наоружања на подручју општине Гламоч доводи до питања шта се поручује мештанима, који живе на тим просторима. Поготово када се то дешава на простору, где живи српско становништво

- Овакво поступање доводи до два проблема. Први је да уколико дође до стварања неке врсте војног полигона, ту онда нема места за цивилно становништво, што говори да ће грађани бити принуђени да се помере са својих огњишта. Други је да би, уколико се та идеја оствари, земља и земљиште у тој општини постали неупотребљиви - истиче Ајдер.

Ајдер додаје да ФБиХ већ има доста полигона и сличних терена за испробавање евентуалног новог оружја. Мада, по њему, овде је питање зашто уопште ФБиХ производи оружје и тестира га?

Прочитајте још - Гламоч: Алармантно стање на војном полигону "Барбара"

БРАНИЋЕ ГЛАМОЧ!

МИЛЕ Марчета каже да ће се Срби, њих неколико хиљада, организовати и бранити полигон "Барбара" на Гламочком пољу, како не би дозволили тестирање оружја из Федерације БиХ, које би довело до заагађења територије Гламоча и шире.

Он је навео да постоје и друге локације, где би се могло тестирати то наоружање, а не баш у Гламочу, где су се вратили Срби.