ДИРЕКЦИЈА за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА), након скоро десет година раскинула је уговор о закупу просторија са "Еуромедиком", а где је месечно плаћала кирију од чак 60.000 КМ. Ова одлука, која је у поседу "Новости", отишла је на адресу "Еуромедика". Након раскида уговора БХДЦА ће од почетка новембра напустити просторије, које су годинама користили у Бањалуци, али остаје питање где ће се преселити БХДЦА. Према изворима из БХДЦА, запослени су забринути за будућност Дирекције и где би она убудуће могла бити смештена.

Како кажу, за "Новости", извори упућени у целу причу, у БХДЦА се чак "шушка" да би БХДЦА могла бити пребачена у Сарајево или Мостар, где имају регионалне канцеларије или чак у Источно Сарајево.

- Најреалније би било да БХДЦА коначно купи своју зграду у Бањалуци, а за шта већ годинама постоји новац. Одлуку о куповини зграде блокира Савет министара БиХ већ годинама, а за то време је БХДЦА био подстанар - истичу извори "Новости".

Прочитајте још - Кадровска пометња на небу БиХ!

Према њиховим речима постоји могућност и да БХДЦА изнајми нове просторије у згради "Еурохерца" у Бањалуци, али ни то није решење, јер ће ова институција и даље бити подстанар.

По закону БХДЦ има седиште у Бањалуци, али већ годинама постоји "струја" из Сарајева и Мостара која би ову институцију дислоцирала из Бањалуке.

"Новости" су упутиле питања в. д. директора БХДЦА Жељку Травару, али ни након месец дана одговори на питања где ће се преселити БХДЦА и да ли ће коначно купити своју зграду у Бањалуци нису достављени. Као ни одговори хоће ли БХДЦА дефинитивно остати у Бањалуци.

С друге стране из БХДЦА су доставили одговоре на слична питања другим медијима, у којим одлуку да раскину уговор о закупу образлажу, између осталог, да "плаћање закупнине за нефункционалан простор, и непоштовање закључка Савета министара БиХ о усклађивању квадратуре закупљеног простора са оном која је прописана може водити у кривичну одговорност".

- Да не би дошли у такву ситуацију, БХДЦА је отказала уговор - казали су у Дирекцији.

Прочитајте још - ХДЗ жели контролу неба БиХ

РЕШИТИ ТРАЈНИ СМЕШТАЈ

ИЗ БХДЦА су поручили и да планирају да донесу одлуку о куповини властитих просторија или да, уколико се не донесе таква одлука, изнајми пословни простор по повољнијој цени.

- Постојећи простор је превелик и беспотребан, и не може бити у опцији разматрања ни за куповину простора, нити за даљи закуп. Верујемо да ће Савет министара БиХ, уз позитивно мишљење Министарства финансија и трезора БиХ, овај пут донети одлуку о набавци трајног смештаја БХДЦА - казали су у тој Дирекцији.