Требињске лађе запловиле Требишњицом

Д. Л.

уторак, 25. 06. 2019. у 13:30

Требињске лађе запловиле Требишњицом

Фото: Срна

У Требињу је у уторак отворен ревитализовани док на реци Требишњици одакле је запловило десет традиционалних лађа, чиме је проширена туристичка понуда овог града
У Требињу је у уторак отворен ревитализовани док на реци Требишњици одакле је запловило десет традиционалних лађа, чиме је проширена туристичка понуда овог града.

Лађе, које су својевремено биле атракција на Требишњици, по старим нацртима је направио мајстор Ариф Чустовић у оквиру пројекта "Живот на граници БиХ - Црне Горе старе стазе безвременог наслеђа и традиције у који је уложено 330.000 евра.

Координатор пројекта Миљан Вуковић навео је да ће наредних неколико дана бити бесплатна вожња баркама, а након тога ће се наплаћивати.

Он је додао да је овим пројектом је у ранијем периоду обухваћено више активности. - Осим лађа валоризовано је 40 културно-историјских објеката и локација, а културно-историјско благо на подручју Херцеговине ставили смо у туристичку функцију, рекао је Вуковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Требиње: Прави драгуљ Херцеговине

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је овај пројекат нарочито важан за Требињце, јер ће обогатити туристичку понуду града, а има и културни и инфраструктурни значај.

Самостални саветник у Секретаријату за пројекте и инвестиције општине Никшић Милијана Ковач рекла је да, осим промовисања туризма, овај пројекат прекограничне сарадње има још једну значајну компоненту, а то је јачање пријатељских односа и стварања основе за наставак сарадње БиХ и Црне Горе.

Шеф кооперације у делегацији Европске уније Рикард Маша рекао је да ЕУ увек радо подржава овакве пројекте прекограничне сарадње, јер људи у пограничним подручјима имају исте планове и циљеве.

Пројекат "Живот на граници БиХ-Црне Горе старе стазе безвременог наслеђа и традиције" финансирала је ЕУ, а суфинансирале су га Културни центар и град Требиње, те Центар за културу Плужине у Црној Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације