ГОРАН Билчар (28) из Лакташа осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на 14 година затвора због убиства Бојана Миловановића (29) из Козарске Дубице, којег је у тучи две групе младића убо шрафцигером у главу.

Због учествовања у тучи, осуђен је Билчарев пријатељ Марко Михаиловић (28) из Бањалуке на две године затвора. Чланови супарничке групе Ђорђе Боровчанин (26) и Ђорђе Ђенадија (23) из Козарске Дубице осуђени су на по годину и по дана затвора.

Крвави обрачун одиграо се 18. октобра прошле године око 3.15 код парка Купусиште у Бањалуци, а свему је претходио безазлени вербални сукоб у пекари "Марчело".

Кобне ноћи Миловановић је с друштвом био у проводу по Бањалуци, где су прослављали завршетак факултета једног од пријатеља. Са другом групом срели су се у пекари у којој је Владо Новаковић, који је био у друштву с Билчарем, Миловановићево друштво питао: "Јесте ли ви музичари?". Ту су настале тензије међу два друштва, али у пекари није било сукоба.

Прочитајте још - Младић из Дубице убијен из обести

По изласку, Дубичани су сели у "фијат" и када су кренули псовали су и добацивали супарничкој групи. Одвезли су се према Купусишту, да би се убрзо вратили према пекари. Билчар и Михаиловић сели су у БМВ, а када их је "фијат" обишао кренули су за њим. У пресуди се наводи да је Ђенадија зауставио "фијат" на паркингу уз десну страну улице. Билчар је БМВ зауставио упоредо с њима, а потом стао испред њих.

Обе групе изашле су из возила и дошло је до вербалног и физичког сукоба, током којег је Билчар из гепека БМВ извадио дизалицу и шрафцигер. Дизалицу је бацио према супарничкој групи, али никог није погодио, да би потом убио Миловановића, заривши му шрафцигер у слепоочницу изнад левог уха.

Мајка убијеног Бојана Фото БНТВ

Потом су сели у БМВ и одвезли се до пекаре, где су покупили Новаковића и отишли кући. Сутрадан су ухапшени и током суђења су тврдили да су тек у полицији сазнали да је Миловановић страдао.

Председница судског већа Сњежана Кудрић у образложењу пресуде је рекла да су сви оптужени деловали с директним умишљајем, те да је Билчар имао намеру да убије Миловановића.

- Оптужени нису спречили настајање сукоба и тешке последице, већ су сви допринели крајњем исходу - рекла је Кудрићева.

Као отежавајућа околност Билчару је наведена упорност и безобзирност при извршењу кривичног дела, одсуство кајања у том тренутку, зато што је након сукоба отишао кући и није пружио помоћ Миловановићу.

Прочитајте још - КРВАВА ТУЧА У ЦЕНТРУ БАЊАЛУКЕ: Шрафцигером докрајчио жртву

Билчар је изрицање казне испратио у сузама. Све време држао је погнуту главу и гледао у под, а на тренутке је у неверици одмахивао главом склопљених дланова.

ОЧЕКИВАЛИ ВЕЋУ КАЗНУ

ОТАЦ убијеног Бојана Милан Миловановић најавио је да ће се жалити на пресуду.

- Тешко је било шта рећи у овом тренутку. Плашили смо се блаже казне, а очекивали смо већу. Очекивали смо максималну казну, јер сматрамо да нема ниједне олакшавајуће околности и мислим да ћемо се жалити - рекао је Миловановић.