До краја године у Бањалуци ће бити реконструисано спомен-обележје у Дракулићу посвећено жртвама геноцида и усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим местима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.


Прочитајте још: УПОЗОРЕЊЕ ХРВАТИМА: Лажете о Јасеновцу


Договорено је то данас на састанку министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Душка Милуновића и градоначелника Бањалуке Игора Радојичића.

Министар Милуновић је истакао да је Влада Републике Српске спремна да суфинансира реконструкцију овог веома значајног споменика из Другог светског рата.

- Не смемо дозволити да геноцид у Дракулићу буде заборављен. Наша је обавеза да на достојанствен начин чувамо сећање на 2.370 српских цивила, које су 7. фебруара 1942. године усташе убиле на монструозан начин, без иједног испаљеног метка - рекао је Милуновић.

Посебно је наглашено да је међу мучки убијеним Србима било око 500 деце.

Градоначелник Бањалуке је напоменуо да је идејни пројекат већ завршен и да ће Град приступити наредним фазама реализације.

На састанку је разговарано и о изградњи Централног споменика борцима погинулим у Одбрамбено- отаџбинском рату Републике Српске, те усаглашено да се интезивно наставе разговори о реализацији овог важног пројекта за Републику Српску који ће достојно чувати помен на све погинуле борце.