Просечна мајска нето плата у Републици Српској износила је 903 КМ и то је први пут да прелази границу од 900 КМ, изјавио је вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић.

Он је нагласио да је у односу на април номинално већа за 0,7 одсто, а реално за 0,6 одсто.


-То је први пут да нето плата прелази границу од 900 КМ и у мају ове године у односу на исти месец прошле године номинални раст плате забиљежен је у свих 19 подручја делатности, рекао је Комић новинарима у Бањалуци презентујући друштвено-економске показатеље за мај.


Највиша просечна плата од 1.385 КМ у мају исплаћена је у области финансијске и делатности осигурања, док је најнижа - 623 КМ исплаћена у делатности грађевинарства.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Минимална зарада од 1. јула 222 евра


Мајска бруто плата износила је 1.401 КМ.


Цене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској у мају, мерене индексом потрошачких цена, у односу на април у просеку су веће за 0,1 одсто, док су на годишњем нивоу у просеку веће за 0,6 одсто.


Највећи процентуални раст цена од четири одсто у мају ове године у односу на исти месец лани забиљежен је код становања услед већих цена чврстих горива и плина, док је у том периоду највећи пад цена од 11,9 одсто био код одеће и обуће због сезонских снижења конфекције и обуће.