ВИШЕ од 600 некадашњих питомаца Школе резервних официра пешадије (ШРОП) из свих крајева бивше Југославије окупило се у Билећи, како би се подсетили на дане када су у том граду служили војни рок.

Десети јубиларни сусрет почео је постројавањем у касарни "Билећки борци" и неформалном химном "Билећанка". Најстарији међу њима, 85-годишњи Слободан Белошевац, бивши припадник Друге класе, каже да га за то време вежу само лепе успомене, да је дисциплина била гвоздена, али да су сви након паклене обуке у херцеговачком кршу излазили као људи спремни за све изазове.

- Билећа је за мене животна прича. Ко не служи војску није човек, барем за мене. Дисциплина је била гвоздена, али то време памтим само по лепим стварима. Ево после 52 године сам поново ту и враћају ми се све слике - рекао је Белошевац.

Прочитајте још - Бивши питомци поново у Билећи

Окупљање у Билећи почело је пре десет година, и то када се у том граду случајно срело шест класића и официр Славо Масловарић. Исте године на њихов позив одазвало се 19 резервних официра, да би десет година касније скуп бројао више стотина "билећанаца".

- То прво окупљање требало је и доживети и преживети. Гледати те бивше питомце у очи, видети сузе, евоцирати успомене... Имали смо 100 слика, 100 прича, тако да је тај дан био сувише кратак. Наравно и данас су видљиве емоције код свих, који су се прикључили и драго ми је што оволико питомаца вежу лепе успомене - истакао је Масловарић.


Ове године присуствовале су и три жене из Треће класе жена ШРОП-а.

Анкица Ткалчић стигла је из Хрватске да се види са две колегинице.

СЛОВЕНИЈА ДОМАЋИН

ДОМАЋИН 10. дружења било је удружење резервних официра ШРОП-а из Словеније.

- Ово је нешто што ми целу годину чекамо. Ту је сад нас 600 окупљених - рекао је Златко Филе из Словеније.

Следеће године домаћин окупљања у Билећи биће Црна Гора.