Троје опозиционих посланика у Народној скупштини Републике Српске, Јелена Тривић (ПДП), Драшко Станивуковић (ПДП) и Небојша Вукановић (СДС) предаће сутра полицији захтев за окупљање у четвртак у центру Бањалуке.


Захтев ће, како је најављено, предати МУП-у Републике Српске, ПУ Бања Лука Центар, а траже одобрење за организовање “мирног окупљања” у четвртак, 27. јуна, у 19.30 сати на Тргу Крајине у Бањалуци.

Повод за њихов захтев су последња дешавања у Бањалуци, односно забрана члановима групе “Правда за Давида” да се окупљају у порти Храма Христа Спаситеља, као и неколико прекршајних пријава и привођења која су након тога уследила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић на суду због протеста у Бањалуци


Јелена Тривић каже да ће мирно окупљање бити одржано у складу са Уставом Републике Српске.

- Ми као одговорни народни посланици који смо положили заклетву да ћемо поштовати Устав Републике Српске, желимо да искористимо управо она грађанска права које нам је Устав омогућио. Према Уставу, грађанима је зајамчена слобода мисли и опредељења, као и право на мирно окупљање и јавни протест - истакла је Тривићева.

Станивуковић је додао да је ово први пут да народни посланици упућују овакав захтев, уз оцену да нема разлога да буде одбијен.