Република Српска за реорганизацију тимова за борбу против трговине људима у БиХ

Р.С.

20. 06. 2019. у 17:15

Република Српска за реорганизацију тимова за борбу против трговине људима у БиХ

Фото: Влада РС

Влада Републике Српске усвојила је на седници информацију о реорганизацији регионалних мониторинг тимова за борбу против трговине људима у БиХ
Влада Републике Српске усвојила је на седници информацију о реорганизацији регионалних мониторинг тимова за борбу против трговине људима у БиХ. Донесена је одлука да се формирају регионални тимови у складу са организацијом окружних тужилаштава у Српској.


Влада Републике Српске задужила је Министарство унутрашњих послова да координише ове активности , а републички органи управе су задужени да у оквиру својих надлежности, пруже подршку МУП-у Српске.


У јулу 2003. године Савет министара БиХ донео је одлуку о процедурама и начину координације активности на спречавању трговине људима и илегалних миграција у БиХ и успостављање Државног координатора за БиХ. На тај начин успостављено је тело одговорно за координацију активности у вези са трговином људима.

У складу са Правилима о заштити жртава и сведока трговине људима БиХ, донесеним 2007. године, успостављени су регионални мониторинг тимови за борбу против трговине људима.


Регионални мониторинг тимови за Сарајево, Бањалуку, Мостар и Тузлу формирани су по принципу територијалне организације Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стефановић и Флесенкемпер о трговини људима


У регионалне тимове, поред надлежних институција са бх. нивоа власти, укључени су и представници ентитетских министарстава унутрашњих послова и полиције Брчко Дистрикта, тужилаштва, министарства за рад, социјалну и здравствену заштиту, образовање, инспекције рада, центра за социјални рад и невладине организације.

- МУП Републике Српске је, препознајући проблем трговине људима, те потребу за сарадњом у овој области, подржавало заједничке активности и учествовало у раду ових тимова. Међутим, након анализе досадашњег рада, сврсисходности постојања и поменутог начина организације, МУП је утврдио да тимови нису постигли очекиване резултате, односно да нису остварили сврху свог постојања – саопштено је данас након седнице Владе РС.


Додаје се да је, након постигнутог консензуса представника свих надлежних институција у Српској, МУП РС упутио иницијативу Министарству безбедности БиХ да се изврши реорганизација, а уместо досадашње организације регионалних мониторинг тимова која је у складу са организацијом СИПА-е, предложена је нова организација према окружним тужилаштавима у Републици Српској.

- Предлог је у складу са уставним и законским надлежностима, те чланом 29. Конвенције Савета Европе о акцији против трговине људима – саопштено је из Владе Републике Српске.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације