Мтел спонзор конференције Дигитализација и интелектуална својина: крај или нови почетак? која је одржана у Бањалуци

С.М.

уторак, 18. 06. 2019. у 15:15

Мтел спонзор конференције Дигитализација и интелектуална својина: крај или нови почетак? која је одржана у Бањалуци

Фото Мтел

Бољим законским решењима до веће заштите интелектуалне својине
У Бањалуци је одржана конференција под називом „Дигитализација и интелектуална својима: крај или нови почетак?“ у организацији Института за јавну политику из Београда, а у оквиру пројекта „Balkan Perspecttives Today“ и под генералним покровитељством компаније м:тел.


У модерном свету заштита интелектуалне својине представља један од најважнијих ресурса једног друштва. Развијен систем за заштиту интелектуалне својине директно утиче на повећање БДП и подстиче развој иновативних решења за глобалне проблеме. Истовремено, убрзан развој нових технологија поставио је потпуно нове изазове и пријетње традиционалним начинима заштите ауторског и сродних права. Због тога је усаглашавање националних легислатива са међународним и европским законима постало круцијално, посебно у земљама на европском путу.

Конференција у Бањалуци организована је с циљем да се пружи експертска и политичка подршка процесу евроинтеграције земаља Западног Балкана и истовремено јавности и надлежним институцијама укаже на значај заштите интелектуалне својине.

Кроз три панел дискусије, учесници конференције „Дигитализација и интелектуална својина: крај или нови почетак?“ разговарали су о важности њене заштите, као и начинима на које је то могуће учинити у данашње вријеме. Током вишечасовне дискусије, стручњаци из региона су размијенили искуства, али и закључили како само бољим законским рјешењима интелектуална својина у потпуности може бити заштићена.

На панелу „Медијски монопол на Западном Балкану: Која је улога државе“, наглашен је значај интелектуалне својине у развоју економије једне земље, али су истакнуте и опасности које са собом носи монополизација медијског тржишта. Учесници првог панела били су предсједници влада Србије и Републике Српске, Ана Брнабић и Радован Вишковић, министар просвјете, науке и технолошког развоја у Влади Србије Младен Шарчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске Срђан Рајчевић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић и некадашњи генерални секретар Регионалног савјета за сарадњу Горан Свилановић.


Владимир Лучић


Други панел повезао је интелектуалну својину и телекомуникације 21. вијека, кроз разговор о заштити ауторског права у доба интернета, значају развоја 5Г мреже и предностима које она доноси. Владимир Лучић, координатор за интернет и мултимедију Телеком групе, истакао је како ће улога телеком оператера у наредним годинама бити све значајнија на пољу заштите интелектуалне својине.

- Свједоци смо чињенице да је у посљедњих 20 година један цијели систем кабловских оператера настао на пиратерији, дајући лажне податке о великом броју корисника и прихода, кршећи тиме неколико закона. Својим акцијама, укрупњавањем и сређивањем тржишта у Републици Српској и Србији, Телеком Србија и м:тел највише су допринијели рјешавању проблема из ове области. С обзиром на то да смо произвођач, дистрибутер и власник великог броја дигиталних сервиса и садржаја, самим тим и ауторских права, а као лидери у телеком индустрији, поштујући законе, сигурно ћемо одиграти кључну улогу у заштити интелектуалне својине у будућности, рекао је Лучић током панел дискусије са директором Стратегије и трансформација компаније Теленор Немањом Жиловићем, директором Сектора општих послова компаније ВИП Марком Јовићем, директором Завода за интелектуалну својину Србије Владимиром Марићем и директором Института за интелектуално власништво БиХ Јосипом Мерџом.

Завршни панел бавио се темом ауторског права и савремене пиратерије, а учесници дискусије су говорили о томе колико дигитализација подстиче пиратерију, какве измјене доноси нова европска директива о ауторском праву, те која су савремена рјешења у борби против пиратерије.


Радмила Бојанић


- Иако сама дигитализација лакше омогућава пиратерију, она не смије бити кочница развоју и примјени дигитализације, већ се морају пронаћи рјешења заштите ауторских права у савременом дигиталном добу“, рекла је Радмила Бојанић, извршни директор за маркетинг и продају компаније м:тел, те додала да је рјешење за ову проблематику дала Директива европског парламента и вијећа о ауторским правима на јединственом дигиталном тржишту, те да телеком операторе види као носиоце примјене директиве у смислу развоја нових сервиса и услуга који ће омогућити заједничку борбу за заштиту ауторских права.

Осим госпође Бојанић, на панелу су говорили и директор Организације произвођача фонограма Србије Никола Вилотић, представник Цроатиа Рецорд Мусиц Публисхинг Фране Томашић, извршни директор организације „Грамм-А“ Ромео Коци, као и Ахмед Швракић из Удружења за заштиту права произвођача Фонограм БиХ.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације