Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са 24 општине и града на подручју Републике Српске, успоставило је систем видео-надзора, док је у 16 општина у току реализација овог поступка.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач и начелник општине Рибник Небојша Караћ у уторак су потписали споразум о сарадњи при набавци, изградњи, осигурању доступности и коришћењу система видео-надзора јавних површина општине.

- Циљ споразума између МУП-а РС и општине је подизање нивоа безбедности грађана и њихове имовине, као и подизање нивоа безбедности саобраћаја на подручју Рибника. У складу са споразумом који је потписан, општина ће финансирати набавку опреме за видео-надзор, те обезбедити инфраструктуру за реализацију видео-надзора на предвиђеним локацијама – саопштено је данас из МУП-а РС.

Прочитајте још - МУП Републике Српске први у окружењу увео „чет бот“ на "Вајберу"

Министарство ће, са друге стране, израдити елаборат система видео-надзора, обезбедити техничке услове и простор за смештај опреме, те снимање и архивирање снимљеног материјала.

Најобимнији пројекат постављања видео-надзора у Српској, спроводи се на подручју Бањалуке, за шта је Влада Српске раније издвојила пола милиона КМ за инсталисање 325 камера.

Министар Лукач је раније објаснио да се видео-надзори уводе по узору на безбедносне системе великих светских градова, првенствено у циљу превентивних активности, али и могућности да се брже и ефикасније истраже почињена кривична дела.