Српска ужива велико поштовање Мађарске

С. МИШЉЕНОВИЋ

уторак, 18. 06. 2019. у 13:47

Српска ужива велико поштовање Мађарске

Додик и Орбан Фото СРНА

У Будимпешти састанак премијера Виктора Орбана и српског члана и председавајућег ПБиХ. Додик: Наш пут ка чланству у ЕУ не доводи се у питање, захваљујем вам на подршци

СРПСКИ члан и председавајући ПБиХ Милорад Додик рекао је да политика Мађарске подразумева подршку суверенитету и миру у БиХ, али да је заинтересована и за развијање односа са свим деловима у БиХ. Он је истакао да БиХ и Мађарска немају отворених питања и проблема у односима и да је то добра основа за будућу сарадњу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Орбан после победе на изборима за ЕП: Мађари верују да је Бриселу потребна промена

- Будимпешта и Бањалука су веома близу и могу да развију много обимније односе и трагали смо за методом, како да те односе учинимо што је могуће бољим - рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном у Будимпешти.

Додик је нагласио да РС може да разговара са Мађарском о привреди и сарадњи у свим другим областима, који треба да буду подигнути на виши ниво. Истакао је и да је Орбана упознао са ситуацијом у БиХ и чињеницом да још није формирана власт, иако су избори одржани у октобру прошле године.

- То спречава пуни капацитет односа између Мађарске и БиХ. Упознао сам Орбана с тим да је Српска одмах након избора формирала своје институције власти - рекао је Додик.

Орбану је пренео став да се пут БиХ ка чланству у ЕУ не доводи у питање, и захвалио му је на подршци коју им Мађарска пружа.

Додик је казао и да је Мађарска спона између НАТО и БиХ и да је због тога веома важно да се разумеју у вези са тим питањем.

Током тродневне посете Мађарској Додик се састао и са представницима српске заједнице, који су му пренели задовољство да су Мађарска и њен премијер учинили све да њихов положај буде бољи него раније.

ПОДРШКА КА ЕВРОПСКОМ ПУТУ ВИКТОР Орбан је рекао да је циљ је да се успоставе што бољи односи БиХ са ЕУ и да ће се радити на њиховом јачању и захвалио Додику што је његовом посетом Мађарској отворено ново поглавље у односима две земље. - Посета Додика симболизује добре односе Мађара и Срба, који су значајна мањина у нашој земљи - истакао је Орбан.

Он је захвалио Орбану и на напорима, које је уложио да односи Србије и Мађарске буду на историјском максимуму, оценивши да то ствара нове могућности и за једну и за другу заједницу.

- Срби у БиХ су веома задовољни чињеницом да ти односи имају добро кретање и доживљавају максимум, и да постоји простор за њихово побољшање - каже Додик.

Додик је истакао да Орбана жели да види у посети БиХ и Српској, како би наставили да одржавају највиши ниво личних контаката и односа.

Премијер Мађарске рекао је да ће та земља подржати очување јединства БиХ, али да ће се радити и на јачању односа Будимпеште и Бањалуке.

- Наши односи су добри. Српска има велико поштовање у Мађарској. Ипак, односе треба интензивирати, јер простора за деловање има - рекао је Виктор Орбан. - Постоје широке могућности за сарадњу Мађарске и Републике Српске, а пријатељство ствара добре предиспозиције за ту сарадњу.

Он је поручио да је на састанку са српским чланом ПБиХ закључено да односи Мађарске са Србима у БиХ не достижу достојан ниво и интензитет који је могућ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)